Ekonomija     | 28.02.2018. 14:38 |

Bosnaplod nudi priliku domaćim poljoprivrednicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Širenje baze domaćih proizvođača voća jedan je od strateških ciljeva kompanije Bosnaplod, kako bi se osigurale potrebne sirovine za proizvodnju i preradu voća, a s ciljem korištenja maksimalnih kapaciteta kompanije i zadovoljenja potreba bh. i inozemnih tržišta.

Bosnaplod, odnosno tvornica u Brčkom, u proizvodnji koristi velike količine raznog voća. Godišnje na vlastitim plantažama uzgoje više od  500 tona voća, prvenstveno jagode, jabuke, šljive i višnje, ovisno o planovima prodaje, ugovorenim poslovima i prijelaznim zalihama iz prethodne godine.

 - Realne potrebe tržišta prevazilaze naše proizvodne kapacitete, stoga kompanija u ovoj godini planira proširiti saradnju sa kooperantima. Domaćim poljoprivrednicima nudimo razvoj partnerskih odnosa i dodatne edukacije o uzgoju voća. Svi domaći poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća mogu se obratiti direktno upravi kompanije ili putem otkupnih stanica, a mi im možemo garantirati otkup voća po tržišnoj cijeni, te plaćanje po isporuci - izjavila je Amra Ekmekčić Nakić, izvršni direktor komercijalnih poslova društva Bosnaplod.

Bosnaplod je u 2017. godini ostvario saradnju sa više od 2.500 kooperanata, direktnih i indirektnih, od kojih je otkupljeno oko 4.000 tona voća, dok u ovoj godini planiraju otkup više od 8.000 tona voća i nastavak ulaganja u infrastrukturu i prerađivačke kapacitete.

Također, plan je i da investiraju u pogone koji su planirani van Brčko Distrikta, ali u granicama Bosne i Hercegovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Cijena otkupa pšenice veoma niska na području Brčko distrikta

Bosanska krajina proizvede više od 1.500 tona voća i povrća za izvoz

Bosnaplod donirao sokove zdravstvenim ustanovama u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'