Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 13:37 |

Košarac: Nema napretka BiH ka EU "bez vidljive RS"

FENA

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Šef kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) Staša Košarac kazao je danas novinarima da današnje obraćanje predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera u PSBiH nije historijski, ali da jeste značajan događaj, budući da u BiH postoji deklarativan stav da naša zemlja želi postati članicom Evropske unije (EU).

Kako je rekao, svih ovih godna svjedočili smo tome da proces EU integracija ima "različite vrste prevoda", koji su nekad veoma maksimalistički u kontekstu centralizacije vlasti te integriranja dijela međunarodne zajednice s onima koji BiH žele vidjeti isključivo kao unitarnu i centraliziranu zemlju.

Po njemu, upravo je to proizvodilo niz problema, nerazumijevanja i sporosti na putu BiH ka EU.

- Postoje različiti prevodi "jednog glasa" iz BiH. Mi iz Republike Srpske (RS) bit ćemo vrlo oprezni kada je u pitanju jedan glas iz BiH, potvrđujući našu opredjeljenost da jesmo za EU, ali ono što je značajno i korisno za sve u BiH i evropski put je maksimalno poštivanje mehanizma koordinacije  - istakao je.

Košarac je mišljenja da nema napretka BiH ka EU "bez vidljive RS" u okviru njenih ustavnih nadležnosti, zakona, mehanizmu koordinacije u procesu EU integracija.

Poručio je da RS treba pitati za odeđena rješenja koja su značajna za ubrzanje puta BiH ka EU.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana