Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.02.2018. 09:41 |

Afganistanski predsjednik pozvao talibane na mir i osnivanje političke stranke

FENA Internet

KABUL, 28. februara (FENA) – Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani otkrio je plan da otvori mirovne pregovore s talibanima, koji bi uključili mogućnost da ih priznaju kao političku stranku, samo nekoliko dana nakon što su talibani pozvali na direktne pregovore sa SAD-om, javlja AFP.

Veliki broj civilnih žrtava je zabilježen posljednjih mjeseci u sukobima s talibanima koji su na taj način odgovorili na agresivniju vojnu politiku novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ghani je uspostavio okvir za mirovnu konferenciju, pozivajući na primirje s talibanima.

- Potreban nam je mir. Talibani trebaju biti prepoznati kao stranka. Moramo otvoriti proces ponovnog uspostavljanja povjerenja. Sada je odluka na vama, vratimo stabilnost u zemlju – rekao je Ghani obraćajući se talibanima. Od njih je zatažio da priznaju ustav i vladu te države.

Početkom sedmice talibani su objavili spremnost za pregovore nakon više od 16 godina ratovanja i sa SAD-om. Ali, oni nisu pominjali pregovore s vladom Afganistana, što je uvjet SAD-a za bilo kakvo mirovno riješenje.

- Među talibanima ima onih koji su spremni na razgovore i s vladom – ističu afganistanski analitičari. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana