Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 14:26 |

Opozicija tvrdi da nema rezultata u borbi protiv korupcije u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. februara (FENA) - Poražavajući su rezultati u borbi protiv korupcije u Republike Srpske (RS), a nije bilo ni političke volje da se neki predmeti otvore, tvrde poslanici opozicije u entitetskom parlamentu.

-Vlada RS-a je nastala kupovinom narodnih poslanika, jer je to 'javno' rekla premijerka Željka Cvijanović, ali ništa nije urađeno da se utvrdi odgovornost - ustvrdio je uime PDP-a Branislav Borenović.

Tokom rasprave u entitetskom parlamentu o Informaciji o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije za period 2013. - 2017. godina, Borenović je naveo da je opozicija pokušala da da doprinos suzbijanju kriminala i korupcije, ukazujući na iznos od tri milijarde KM za koji je, po računici PDP-a, oštećena RS kroz brojne afere, koje nisu procesuirane.

Tim novcima su, kaže, mogle biti povećane penzije, plaće, materinski dodatak...

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da se vrlo često u diskusijama poslanika govorilo o pitanjima borbe protiv korupcije, te uvjerava da je dosta toga urađeno s ciljem stvaranja uslova za tu borbu.

-Predložit ćemo i nadam se da ćemo imati podršku parlamenta, da idemo na usvajanje zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je neophodan – rekao je Kasipović.

U tom bh. entitetu je od 2014. do 2016. godine otkriveno ukupno 1.096 krivičnih djela privrednog kriminaliteta koja imaju obilježja korupcije, a tužilaštvima su podnesena 682 izvještaja protiv 1.007 osoba, navodi se u Informaciji o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u periodu 2013-2017. godina.
 
Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak tvrdi da je glavni tužilac bio u pravu kada je rekao da u RS nema političke volje za borbu protiv korupcije i kriminala.

-Imamo strategije, akcione planove, zakone, ali nemamo rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije – kazao je Glamočak.
 
Podsjetio je na nekadašnju Komisiju za reviziju privatizacije koja je iznijela niz sumnji na nezakonite radnje u postupku privatizacije, ali da su izostali rezultati u procesuiranju tih slučajeva.

U entitetskom parlamentu su poslanici prethodno obavili raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o naučno istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju, izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku i izmjenama i dopunama Zakona o štrajku.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo