Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 14:39 |

TK - Svečano obilježen Međunarodni dan Civilne zaštite

FENA Saopćenje

TUZLA, 27.februara (FENA) - Svečanom sjednicom Kantonalnog štaba i Uprave civilne zaštite danas je obilježen Međunarodni dan Civilne zaštite - 1.mart.

Uz podsjećanje na značaj, v.d. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Dragan Pelemiš je kazao da Civilnoj zaštiti u BiH narednom periodu slijedi usklađivanje zakonskih propisa i procedura i njihovom prilagođavanju propisima u Europskoj uniji.

Premijer TK Jakub Suljkanović je kazao da je civilna zaštita danas društvu potrebnija zbog intervencija u situacijama koje su posljedica ekstremnih meteroloških uvjeta.

- U slučaju potrebe vi ste prvi na terenu koji ćete pomoći onima u nevolji. S tim u vezi, želim vam se ovom prilikom još jednom javno zahvaliti za sve ono što činite kako bi pružili pomoć onima kojima je ta pomoć najpotrebnija - rekao je Suljkanović, te pohvalio angažman Civilne zaštite u okviru provođenja  prošlogodišnje NATO-ove terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe "Bosna i Hercegovine 2017".

Dan civilne zaštite bio je prilika da se istaknutim pojedincima i organizacijama za uloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća dodjele odgovarajuća priznanja i nagrade civilne zaštite.

Inače, 1.marta 1972. godine stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, internacionalni dokument s područja humanitarnog prava, koji je registriran pri Tajništvu UN-a, u skladu s Poveljom UN-a, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Posušje: Pokaznom vježbom i svečanom sjednicom obilježen Dan civilne zaštite ŽZH

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!