Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 14:17 |

Tuzla: Besplatna podrška za porodice i djecu sa poteškoćama u razvoju

FENA Saopćenje

TUZLA, 27. februara (FENA) - Tuzlanski Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "SocI" svaki dan ima sve više korisnika, a sistemske podrške za ovu populaciju nema - kazala je predstavnica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju "SocI" Irmela Imamović,  inicijatora osnivanja Servis centra koji će besplatne usluge porodicama djece i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju pružati i u naredne dvije godine.

Podršku od 64.000 KM, dovoljnu za nastavak rada Servis centra u naredne dvije godine, osigurao je USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

Ugovor o dodjeli sredstava danas su potpisali direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić  i direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju "SocI" iz Tuzle Alma Dizdarević.

- USAID godinama podržava rad marginaliziranih grupa, a posebna pažnja posvećuje se porodicama i djeci sa poteškoćama u razvoju. U Servis centrima vidjeli smo šansu da pomognemo u socijalizaciji djece sa poteškoćama u razvoju, ali i da im osiguramo kvalitetniji život - istakao je Begić. 

Besplatne usluge Centra koristi oko 80 porodica djece i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju sa područja Tuzlanskog kantona.

Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju korisnicima osigurava boravak do četiri sata dnevno tokom kojeg su im na raspolaganju psiholozi, defektolozi i edukatori, kreativne radionice, inkluzivne radionice, muzikoterapija, dok  je za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurana pravna pomoć, psihološko savjetovanje te pomoć u kriznim situacijama, saopćeno je iz USAID-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rovčanin: Postoji snažna poveznica između organizacija civilnog društva i lokalnog razvoja (VIDEO)

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu