Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Sport     | 27.02.2018. 13:25 |

Ove godine veća izdvajanja sredstava za sport na području TK

FENA

TUZLA, 27. februara (FENA)- Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u oblasti sporta na području ovog kantona u 2017. godini.

Pomoćnica ministra za kulturu, sport i mlade TK Mirela Omerović istaknula je na konferenciji za medije nakon sjednice kantonalne vlade da je prema podacima Kantonalnog poreznog ureda Tuzla, na području TK u 2017. godini djelovalo 260 aktivnih subjekata u oblasti sporta, dodavši da ovi podaci ne uključuju sportske saveze na nivou TK.

Najveći broj subjekata u oblasti sporta djeluje na području Grada Tuzla, odnosno njih 83, nakon čega slijede općine Lukavac i Gradačac.

U 2017. godini zabilježeno je 15 novih sportskih klubova i udruženja u oblasti sporta, a uglavnom se radi o sportu koji do sada nije bio zastupljen u velikoj mjeri, poput američkog fudbala, padobranskog jedrenja.

Omerović navodi da je na stanje u oblasti sporta na području TK uticala teška ekonomska situacija. Dodala je da i pored toga, na području TK u 2017. godini se odvijala organizovana sportska aktivnost, i sportisti su učestvovali i ostvarivali značajne rezultate na svim takmičenjima.

Značajnu aktivnost realizirali su sportski savezi na nivou TK i na nivou lokalnih zajednica.

Naglasila je da sportske organizacije ne povlače dovoljan nivo sredstava od viših nivoa vlasti.

- Od ukupno 144 korisnika kojima su odobrena sredstva u okviru Javnog konkursa za dodjelu sredstava namijenjenih za Sufinansiranje sportskih manifestacija za 2017. godinu Ministarstva civilnih poslova BiH samo sedam korisnika odnosno 4,9 posto je s područja TK, kojima je  odobreno 25.000 KM, što čini 1,9 posto od ukupnog iznosa odobrenih sredstava - naglašava Omerović.

Dodala je da je kantonalna vlada prepoznala značaj oblasti sporta, kulture i mladih, te prošle godine pokrenula aktivnosti na formiranju novog ministarstva za kulturu, sport i mlade, koje djeluje od početka ove godine.

Ranije je ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta izradilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu, koji je trenutno u proceduri izrade prijedloga, i koji će unaprijediti ovu oblast.

U Budžetu TK za 2018. godinu predviđeno je 550.000 KM za sport, što je više za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'