Ekonomija     | 04.03.2018. 10:26 |

Zimska sezona na Blidinju dobra, očekuje se još bolja ljetna

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 4. ožujka (FENA) - Direktor Parka prirode "Blidinje" Zdravko Kutle u razgovoru za Fenu kazao je kako zimska sezona na Blidinju protječe dobro, no ističe kako su još veća očekivanja vezana za ljetno razdoblje s obzirom na veliki pomak u turističkoj ponudi.

Naveo je kako se u suradnji s međunarodnim organizacijama planiraju ljetne biciklističke i konjske utrke, zatim otvaranje info pulta u slamarici, kao i otvaranje trgovine s domaćim proizvodima.

- U tijeku su pripreme da Blidinje budu ljetna destinacija koja će pružati i usluge zdravstvenog turizma. Namjeravamo napraviti antialergijski program za djecu koja pate od alergija - istaknuo je Kutle.

Po njegovim riječima, vikendom se teško može naći slobodno mjesto u "Hajdučkim vrletima" na Blidinju, ako ga ranije niste rezervirali, što je velika promjena u odnosu na prije, a tomu su doprinijele međunarodne organizacije bredniranjem Dinarida, pa tako i Blidinja.

Na pitanje jesu li se riješili problemi financiranja Parka prirode "Blidinje", Kutle navodi kako taj problem i dalje postoji.

- Osnivači Parka prirode Blidinje su tri županije, i to Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska, a mi od naših osnivača dobivamo vrlo malo novca. Od HNŽ-a dobijemo 4600 maraka mjesečno, od ZHŽ-a i HBŽ-a ništa - kazao je Kutle, dodavši kako su zbog toga primorani "krpati se" kroz projekte međunarodnih organizacija za razvoj Blidinja.

Naglasio je kako je veliki pomak napravljen po pitanju starih dugova.

- Od federalne vlade dobili smo 180.000 maraka za neplaćene doprinose, a ostale dugove smo riješili prodajom restorana. Jedino nam još ostaje neplaćena struja iz 2010. godine i jedna pozajmica od 250 tisuća maraka, koja je došla preko Vrhovnog suda, i to nam je još kost u grlu - pojasnio je Kutle.

Na pitanje je li Park prirode "Blidinje" ugrožen zbog slabog dotoka financijskih sredstava, Kulte navodi kako se radi na novom zakonu o Parku prirode Blidinje prema kojem bi vlasnici vikendica bili obvezni plaćati određeni mjesečni iznos čime bi se riješio problem financiranja Parka prirode, čišćenje snijega, vatrogasne zaštite i odvoza smeća.

Kulte je ocijenio kako Park prirode "Blidinje" ima budućnost ako se usvoji spomenuti zakon.

Vezano za prometnu povezanost, Kutle je kazao kako će se u proljeće asfaltirati 1200 metara od Tomislavgrada prema Blidinju.

- Bio je dogovor da se napravi cesta i iz pravca Mostara, tako da mislim da makadama neće biti - istaknuo je Kutle.

Kao novitet na Bladinju Kutle je istaknuo trajnu policijsku postaju koja će se nalaziti u bivšoj kućici HVO-a, te da će se u postaji izmjenjivati policajci iz tri županije (Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske).

- Doći će do normalnog funkcioniranja reda i onda ne bi trebalo biti obijanja vikendica i krivolova. To je sve pomak prema onom da Blidinje postane sustav, a ne da ovisi od jednog čovjeka - kazao je Kutle.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Kutle: Turistička sezona na Blidinju bolja od očekivane

Park prirode Blidinje sa brojnim specifičnostima jedinstveni rezervat BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'