Ekonomija     | 26.02.2018. 16:29 |

Zvizdić razgovarao s predsjednikom EBRD-a o infrastrukturnim projektima u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO/LONDON, 26. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Londonu sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara, razgovarali su o modalitetima infrastrukturnih projekata, kao i o mogućnostima za partnerstvo između BiH i EBRD u oblastima cestovne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i o pomoći malim i srednjim preduzećima. Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci EBRD-a Bosni i Hercegovini i rekao da je ova međunarodna institucija značajno pomogla ekonomski oporavak BiH i regiona. Upoznao ga je i sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH.

Tokom sastanka, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik direktora EBRD-a Pierre Heilbronn, uz prisustvo predsjednika EBRD-a i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, potpisali su Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a koji se odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijatvi za investicijsku klimu i upravljanje za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik EBRD-a je tom prilikom rekao da su opredijeljeni za unapređenje poslovne klime i da je potpisivanje Memoranduma znak da EBRD daje značaj realiziranim ciljevima u BiH, te je istaknuo da je spisak projekata koji su spremni za realizaciju ohrabrujući.

Predsjednik Chakrabarti je  pohvalio i današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju koji se odnosi na implementaciju infrastrukturnih projekata izgradnje šest dionica autoputeva u Bosni i Hercegovini. Time je  Bosna i Hercegovina stavljena u rang zemalja sa najvećim nivoom investicija EBRD-a u regionu Zapadnog Balkana, zahvaljujući dobro pripremljenim projektima i nastupu predstavnika BiH na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH dr. Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, te usvojenim strategijama i setu zakona o akcizama. 

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik EBRD-a Chakrabarti su razgovarali i o konferenciji EBRD-a koja se treba održati u Sarajevu u maju iduće godine. Bosna i Hercegovina je kandidaturu za ovaj veliki skup podnijela 2015. godine na skupu EBRD-a u Tbilisiju i nakon više tehničkih i drugih provjera, kandidaturu je prihvatilo 65 guvernera zemalja članica EBRD-a, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom