Ekonomija     | 26.02.2018. 16:09 |

Savez sindikata RS-a: Nastavljamo i bez kolega iz uprave

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26.februara (FENA) -Iz Saveza sindikata Republike Srpske (RS) tvrde da njihov rad ne može ugroziti to što  ih je napustio Sindikat uprave.

-Analizom stanja na terenu u narednim danima će biti utvrđeno koliko je članova Sindikata uprave RS zaista zainteresovano da napusti Savez sindikata RS, u odnosu na ono što tvrdi rukovodstvo ove grane – navode u saopćenju.

Smatraju da je rukovodstvo Sindikata uprave RS donijelo ishitrenu i lošu odluku za njih same te da je skupština tog sindikata održana pod velom tajnosti.

-Najveći rizik i štetu snosit će radnici zaposleni u upravi, pred kojima se narušavaju osnovni principi sindikalizma – radnička masovnost i solidarnost, zbog čega dolazi do usitnjavanja sindikalnih organizacija, a samim tim i opadanja njihove moći – kaže se u saopćenju Saveza sindikata RS-a.

Predsjednik Sindikata uprave u RS-u Božo Marić rekao je ranije da je vanredna Skupština ovog sindikata zakazana zbog narušenih odnosa u Savezu sindikata RS-a i da svoj put nastavljaju samostalno.

Tvrdi da Sindikat uprave u djelatnosti javne uprave ima reprezentativnost sa više od 9.500 članova, te da će članstvo i dalje imati pravnu zaštitu, pa i putem advokatske kancelarije.

-Javnost treba da zna da se u Savezu sindikata na plate godišnje potroši oko 850.000 KM, od čega je do sada više od 20 posto sredstava davao Sindikat uprave od ukupno 15 sindikata. Mislimo da više nije moguće raditi na ovakav način – rekao je Marić.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Video materijal s prosvjedne šetnje proračunskih korisnika HNŽ-a

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH prihvata zahtjeve sindikalnih organizacija BHRT-a i RTVFBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom