Svijet     | 26.02.2018. 15:57 |

EU priprema nove sankcije protiv mijanmarske vojske zbog zlostavljanja Rohinja

FENA Internet

BRUXELLES, 26. februara (FENA) -  Države članice EU u ponedjeljak su zatražile sankcije protiv mijanmarskih vojnih zvaničnika zbog "ozbiljnih i sistematskih" kršenja prava ugrožene muslimanske Rohinja manjine.

U kampanji snaga sigurnosti u sjevernoj mijanmarskoj državi Rakhine protjerano je oko 700.000 Rohinja u susjedni Bangladeš od augusta prošle godine, što je navelo UN da optuži vladu za kampanju etničkog čišćenja te manjinske zajednice, koja se suočava s akutnom diskriminacijom u većinski budističkoj zemlji.   

Ministri vanjskih poslova članica EU koji su se okupili u Bruxellesu saopćili su da je situacija u Mijanmaru "ekstremno zabrinjavajuća", ukazujući na raširena zlostavljanja vojske, uključujući "ubistva i silovanja". 

Ministri su zadužili vanjskopolitičku šeficu bloka Federicu Mogherini da sastavi "prijedloge za ciljane restriktivne mjere protiv visokih vojnih oficira mijanmarskih oružanih snaga odgovornih za teška i sistematska kršenja ljudskih prava bez ikakvih odgoda".

Oni su također pozvali na proširenje embarga EU na naoružanje i opremu koji se mogu koristiti u političkoj represiji, uvedenog u 1990-im godinama.

Sankcioniranje visokih vojnih oficira - zamrzavanje njihovih sredstava i zabrana putovanja u zemlje bloka - bila bi do sada najoštrija mjera Bruxellesa u naporima da se zaustavi kriza s Rohinjama i da se ustanovi odgovornost počinilaca zlostavljanja, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'