Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 15:51 |

Univerzitet u Sarajevu prelazi na trezorsko poslovanje od 1. januara 2019.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Planiranje izrade Dokumenta okvirnog budžeta - DOB-a za period 2019 - 2021 bio je povod današnjeg sastanka ministra finansija Kantona Sarajevo Jasmina Halebića i prorektora za finansije Željka Šaina sa predstavnicima službi za finansije organizacionih jedinica univerziteta, koji je održan u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Kako je ovom prilikom istakao Halebić, Zakon o visokom obrazovanju je donesen u 2017. godine i slijedi njegova primjena u dijelu trezorskog poslovanja, zbog čega je i organiziran ovaj sastanak. 

Pojasnio je kako je proces budžetiranja veoma detaljan proces u Kantonu koji se realizuje u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH.

To je sistemski zakon koji po vertikali vrijedi u cijeloj FBiH, na svim nivoima vlasti, s kojim se svi moraju uskladiti, a u njemu su definisani rokovi za određene aktivnosti, saopćeno je iz press službe KS.

- Iako smo na početku 2018. godine, kada se još uvijek izrađuje godišnji obračun za prethodnu godinu, počele su i određene aktivnosti za pripremu budžeta na kojima ćemo raditi zajedno kako bismo spremno dočekali 2019. godinu, jer s tom godinom planiramo da UNSA u potpunosti pređe na trezorsko poslovanje -  najavio je Halebić. 

Istakao je da ovogodišnji budžet Kantona Sarajevo iznosi 769 miliona KM, a sa razgraničenim prihodima iz prethodne godine koji neće biti potrošeni, ukupan iznos budžeta za 2018. godinu je oko 830 miliona, i to bez prihoda koje ostvaruju organizacione jedinice Univerziteta.

Oko trećine ukupnih budžetskih sredstava pripada Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, od čega je 38 posto namijenjeno sektoru osnovnog obrazovanja, a Univerzitetu oko 30 posto.

Potom, po visini izdvajanja sredstava, slijedi sektor srednjeg obrazovanja, pa onda Javna ustanova "Djeca Sarajeva", informisao je Halebić.

Integracija obrazovanja podrazumijeva i finansijsku integraciju svih budžetskih korisnika, saopćeno je.

Bilo je riječi i o domaćim i međunarodnim projektima Univerziteta te je rečeno kako će i ovo pitanje biti riješeno tokom ove godine, kako bi se spremno prešlo na trezorsko poslovanje.

Predloženo rješenje će biti u duhu stvaranja motivacije za rad na domaćim i međunarodnim projektima.

Svi su se složili da trenutna međunarodna pozicija Sarajevskog univerziteta, a koji se prema posljednjim podacima webometrics-a nalazi na 2039. mjestu, ni za koga nije prihvatljiva, te da UNSA ima potencijal za bolji uspjeh.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'