Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 15:40 |

Strože kazne za prekršitelje javnog reda i mira u HBŽ-u

FENA Saopćenje

LIVNO, 26. veljače (FENA) - Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ), na sjednici održanoj u ponedjeljak, utvrdila je Nacrt zakona o javnom redu i miru, koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Spomenutim zakonom uređuje se javni red i mir na području Hercegbosanske županije, propisuju se prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije, koje se izriču počiniteljima prekršaja, a zaštita javnog reda i mira provodi se usklađenim djelovanjem zajednice usmjerenim na prevenciju i sprječavanje prekršaja propisanih ovim Zakonom ili drugim propisom i sankcioniranjem njihovih počinitelja.

Novim zakonom posebna pozornost poklanja se zaštiti ranjivih skupina, odnosno osobama posebno ranjivima zbog njihove dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje, invaliditeta ili trudnoće.

Jedna od novina je i to da će se za prekršaj iz ovog Zakona, koji je počinjen zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili izražavanja rodnog identiteta druge osobe, izreći novčana kazna koja je propisana za taj prekršaj uvećana za dvostruki maksimalni iznos novčane kazne propisane za taj prekršaj, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

U obrazloženju donošenja Zakona ističe se kako je postojeći Zakon o javnom redu i miru na snazi od 15. lipnja 2007. godine, a određene izmjene i dopune važećeg Zakona do danas nisu vršene.

Evidentne promjene u društvenim odnosima, zahtjevi struke te promjene nastale donošenjem Zakona o prekršajima Federacije BiH i izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Federacije BiH, ali i niza drugih u međuvremenu donesenih zakona, nametnule su kao nužnost pristupanje izradi novog zakona, navodi se u obrazloženju.

Također, Vlada HBŽ-a je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na odgovore na Upitnik Europske komisije na engleskom jeziku.

Na sjednici je usvojena i Odluku o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 29.800 maraka Županijskom nogometnom savezu Hercegbosanske županije iz Livna, kao financijska potpora za plaćanje kotizacije za sve selekcije nogometnih klubova u 2018. godini.

Potreba sredstva iz te odluke bit će sastavni dio Programa utroška sredstava za sport za 2018. godinu. Temeljem donesene ddluke odobrena su financijska sredstva u iznosu od 1.820 maraka i za organiziranje sportskih natjecanja u nogometu, košarci i odbojci za učenike osnovnih škola HBŽ-a i bit će sastavni dio Programa utroška sredstava za sport za 2018. godinu, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

U Vladi HBŽ-a upriličen prijam za novu Miss Hrvatske Tomislavu Dukić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana