Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 14:39 |

Pendeš: MO i OSBiH posvećeni saradnji sa zemljama u okruženju i izvan regije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane BiH, upriličila je danas u Sarajevu prijem za vojno-diplomatske predstavnike akreditirane u BiH, tokom kojeg je održan informativni brifing i okrugli sto.

Predstavnici vojno-diplomatskog kora u BiH su upoznati s aktuelnim dešavanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i temama koje su se odnosile na međunarodne aktivnosti u okviru NATO integracionog procesa, težišnim aktivnostima i projektima u Ministarstvu odbrane za 2018. godinu, popuni, edukaciji i obuci personala, pitanju Budžeta MOBiH za ovu godinu i drugim aktuelnim pitanjima u tom ministarstvu.

- Ministarstvo odbrane i Oružane snage ostaju posvećeni saradnji sa svim zemljama u okruženju i izvan regije, bilateralno, kroz forume SEDM, A5 i B9, te realiziranju preuzetih međunarodnih obaveza i aktivnosti koje proističu iz naših aspiracija za NATO i EU integracije - naglasila je Pendeš u obraćanju.

Podsjetila je da je unatoč objektivnim administrativnim, birokratskim barijerama, ali i političkim preprekama intenziviran proces registracije perspektivne vojne imovine i "da smo zaokružili jednu fazu tog procesa i dostigli nivo koji je objektivno moguć u datim okolnostima, te očekujemo da će Sjedište i članice NATO Saveza prepoznati i valorizirati do sada urađeno“.

U kontekstu izazova Pendeš je posebno naglasila potrebu za osiguranjem sredstava za višegodišnje projekte i moderniziranje OSBiH, pri čemu je kao prioritet istakla projekte unapređenja helikopterskih kapaciteta, pomoć civilnim strukturama, transportnih kapaciteta i program obuke pilota u skladu s odlukama Vijeća ministara BiH.

Kao ministrica odbrane, zaključila je Pendeš na kraju svoga obraćanja, učinit ću sve da profesionalni standardi, integritet pojedinaca i odbrambenog sistema u cjelini i dalje budu ključni atributi Oružanih snaga BiH, te da Oružane snage ostanu izvan dosega bilo kojih političkih utjecaja i partikularnih ciljeva, osobito u ovo predizborno vrijeme.

- Samo tako ćemo učvrstiti povjerenje građana u zemlji i osnažiti našu poziciju kredibilnog partnera vani - doda je ministrica odbrane BiH.  

Uime Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika prisutnima se obratio doajen brigadir Žarko Henigman, koji je kazao da Asocijacija VDP posvećuje veliku pažnju programima saradnje s Ministarstvom odbrane BiH, kao i bilateralnim odbrambenim planovima svake države pojedinačno, te je izrazio uvjerenje da će MOBiH i dalje uspješno izvršavati svoje ključne aktivnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana