Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.02.2018. 12:00 |

Australski premijer odbio savjetovati Trumpa o kontroli vatrenog oružja

FENA Internet

MELBOURNE, 24. februara (FENA) – Australski premijer Malcolm Turnbull odbio je dati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu bilo kakav savjet o kontroli vatrenog oružja nekoliko dana nakon posljednje pucnjave u američkoj školi, unatoč uspjehu Australije u smanjenju nasilja počinjenog vatrenim oružjem.

Australija ima neke od najstrožijih zakona na svijetu koji se tiču kontrole vatrenog oružja. Oni su uvedeni nakon najsmrtonosnijeg masovnog ubistva u toj zemlji u kojem je napadač ubio 35 osoba u Port Arthuru u Tasmaniji 1996. godine, podsjeća Reuters.

Australija od tada nije imala nijedno masovno ubistvo.

Međutim, Turnbull, koji je razgovarao s Trumpom u petak u Washingtonu, rekao je da neće ponuditi nikakav savjet SAD-u o tom pitanju koje je podijelilo Amerikance.

- Radi se o potpuno drugačijem kontekstu, historijskom, pravnom i tako dalje – kazao je Turnbull na konferenciji za medije nakon sastanka u Bijeloj kući, dodajući da je zadovoljan kontrolom oružja u Australiji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'