Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 16:50 |

Skupština ZDK usvojila Zakon o osnovnoj školi i dvije izmjene zakona

FENA

ZENICA, 23.februara (FENA) - Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zastupnici su razmatrali i usvojili Zakon o osnovnoj školi ZDK, te po skraćenom postupku izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, i izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona.

Na obimnom dnevnom redu nalaze se i Nacrt federalnog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, za koji treba da se izjasne zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dvije inicijative zastupnika za donošenje Zakona o turističkim zajednicama ZDK i za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, te izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti za prošlu godinu, i informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zastupnici su prije usvajanja Zakona o osnovnoj školi, koji je po prvi put donesen za područje Zeničko-dobojskog kantona, proveli obimnu raspravu s brojnim amandmanima.

Na sjednici je postignut dogovor oko izmjena i usaglašavanja dva člana postojećeg Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je izvršeno preciziranje nekih pojmova što su u primjeni kod izbora kandidata za Policijskog komesara stvarali nedoumice. Izmjenom je precizirano i propisano da osoba koja na dan početka svog mandata ispunjava uvjete za penzionisanje ne može biti imenovana za policijskog komesara, kao niti da kandidati za policijskog komesara ne mogu na dan početka mandata ispunjavati uvjete za penziju.

Donošenju Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o policijskim službenicima ZDK pristupilo se radi usaglašavanja teksta sa Zakonom o policijskim službenicima Federacije BiH, i Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Donošenju pomenutih zakona prethodilo je potpisivanje Sporazuma između Vlade Federacije BiH i Sindikalnih predstavnika policijskih službenika, a vezano za donošenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Ovi Zakoni usvojeni su u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i objavljivanje se očekuje u "Službenim novinama Federacije BiH".

Obzirom da pomenuti zakoni nisu još objavljeni u "Službenim novinama F BiH", Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojkog kantona je predložen iz razloga kako ne bi došlo do pravnog vakuuma prilikom odlaska policijskih službenika u starosnu penziju i ostvarivanja prava po njemu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a, povučeni planovi ZZO i SZZZDK za 2023.

Skupština ZDK-a usvojila rebalans budžeta i omogućila isplatu jednokratne pomoći

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'