Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 15:47 |

Tuzla domaćin manifestacije 'Dan Indije' (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. februara (FENA) - Univerzitet u Tuzli domaćin je manifestacije pod nazivom 'Dan Indije', a u tom gradu je boravio ambasador Indije za Mađarsku i BiH Chhabra Rahul.

S obzirom na to da indijska ekonomija bilježi godišnji rast od osam posto, te da je peta rastuća ekonomija u svijetu, posjet Tuzli bio je prilika da premijer TK Jakub Suljkanović o mogućnostima međusobne saradnje razgovara s ambasadorom Rahulom.

Informacione tehnologije, farmaceutska industrija, te turistička infrastruktura neke su od oblasti u kojima se, još od prošlogodišnjeg Sarajevo-biznis foruma, mogu očekivati indijske investicije u Bosni i Hercegovini. 

- Indija će biti treća rastuća ekonomija u svijetu. Prije nekoliko sedmica, postali smo peta rastuća ekonomija, ispred Francuske i Velike Britanije - kazao je Rahul.

Nakon susreta s delegacijom Vlade TK, indijski ambasador je održao predavanje posvećeno tradicijskim čarima te azijske zemlje.

- Ono što je veoma značajno da ova manifestacija daje jedan prozor u jednu ogromnu svjetsku kulturu i da evo mi na ovaj način možemo da prodremo u ove najtananije niti indijske kulture -dodao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihada Delibegović-Džanić istaknula je da je Univerzitet prezentiran kao otvoren.

- Prezentirali smo mogućnosti koje nudimo, da smo voljni da organizujemo nastavu na engleskom jeziku za naše dolazne studente, ali i da također otvorimo mogućnost za naše asistente i profesora i studente da odu u Indiju i uvjere se zapravo koliko je bogata indijska kultura, nauka... - navela je.

Posjeta indijskog ambasadora okosnica je manifestacije pod nazivom 'Dan Indije na Univerzitetu u Tuzli', u okviru koje su održani i umjetnički performansi te različite radionice.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1491

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1R0vIL-wUl3DpXZQtLXPGVYMGXJd9_afi?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta