Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 16:22 |

Nakon 12 godina otvara se zračna linija Zagreb-Mostar

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 23. veljače (FENA) - U Mostaru je u petak održana svečanost predstavljanja nove međunarodne linije Croatia Airlinesa Mostar – Zagreb, a prvi zrakoplov te aviokompanije na ovoj liniji poletjet će 3. svibnja.

Redoviti letovi odvijat će se dva puta tjedno. Tako će zrakoplov iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom, a iz Mostara za Zagreb petkom i ponedjeljkom te će moći primiti 76 putnika, koji će s današnjim danom povratnu kartu moći kupiti za 89 eura.

Na svečanosti je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo kako je ovo važan dan za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu te još jedna potvrda da Republika Hrvatska, sa svojim prvim susjedom, s kojim dijeli gotovo tisuću kilometara granice, želi razvijati kvalitetne dobrosusjedske odnose.

Dodao je kako uvođenje ove nove linije, nije samo doprinos razvijanju gospodarskih odnosa između dviju dobrosusjedskih zemalja - Hrvatske i BiH, već i doprinos boljoj prometnoj povezanosti.

Naime, riječ je o uspostavi redovite međunarodne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, prvi puta nakon 2006. godine, a kojom će ta aviokompanija, ova dva grada povezivati tijekom cijele godine. Na taj će način, Zračna luka Mostar biti povezana i s ostalim svjetskim destinacijama, jer je Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je dostigla više od 3 milijuna putnika, usporedno s razvojem novog putničkog terminala, ostvarila i povezanost sa svjetskim destinacijama.

- Gospodarske koristi od toga značajne su i za grad u kojem se nalazi zračna luka i za aviokompanije, ali i dodatan poticaj rastu turizma i svih popratnih djelatnosti. Siguran sam kako će dodatni poticaj gospodarskom rastu obje zemlje dati i završetak izgradnje koridora Vc, koji je u Hrvatskoj većim dijelom izgrađen, a drago mi je čuti da se nastavljaju aktivnosti i u BiH jer je izgradnja tog prometnog pravca interes obje zemlje - zaključio je ministar Butković.

Gradonačelnici Mostara i Zagreba Ljubo Bešlić i Milan Bandić ocijenili su kako će ova zračna linija doprinijeti promociji kako Mostara, tako i Zagreba na polju turizma, gospodarstva i društvenog prestiža, odnosno realiziranju poslovnih veza i novih investicija.

Bešlić je istaknuo kako je Mostar jedan od rijetkih gradova koji u svojoj ponudi ima multietničnost i multikulturalnost, podsjetivši na marijansko svetište, Tekiju Blagaj, manastir Žitomislić i dr.

Gradonačelnik Zagreba podsjetio je kako se na ovu liniju čekalo 12 godina zaželjevši da letovi toliko još potraju.

Zadovoljstvo uspostavom nove zračne linije iskazao je i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg koji je naglasio kako je prioritet županijske Vlade povezanost Mostara i HNŽ-a, a posebno povezanost u zračnome prometu najprije s odredištima u Europi, a onda i cijelom svijetu.

Istaknuvši kako je županijska Vlada svjesna značaja Zračne luke Mostar u ukupnom gospodarskom i razvitku turizma kako u Mostaru tako i regiji, Herceg je podsjetio kako je u posljednje tri godine, a nakon stabiliziranja proračuna, odvojen dio sredstava za subvencioniranje prijevoza putnika i niskotarifnih kompanija i linija, kao i u moderniziranje pista i opreme zrakoplova.

- Uloženi napori sa svih razina vlasti (Grada Mostar, HNŽ-a i Federacije BiH) urodili su plodom pa svjedočimo i otvaranju veza za Njemačku, ali i uspostavljanju redovitih zračnih linija - napomenuo je Herceg.

Ministar turizma HNŽ-a Ajdin Taletović ocijenio je kako se ovom zračnom linijom uspostavljaju mnoge mogućnosti sigurnog i brzog putovanja kako za stanovništvo u HNŽ-u tako i za turiste.

HNŽ je jedna od najznačajnijih turističkih regija u BiH, čemu u prilog govori da se jedna trećina noćenja u FBiH ostvaruje upravo u ovoj županiji, kazao je Taletović.

Napomenuo je kako 80 posto noćenja u HNŽ-u ostvaruju inozemni gosti, pri čemu je značajan broj onih iz Republike Hrvatske.

Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH, koje je za subvencioniranje zračne linije Mostar-Zagreb izdvojilo milijun maraka, podsjetio je na značajna ulaganja tog ministarstva u 2016. i 2017. godini, najavivši ulaganja i za ovu godinu.     

Potpredsjednica Gospodarske Komore Republike Hrvatske Mirijana Čagalj kazala je kako ta komora promiče gospodarstvo Hrvatske i nastoji otvoriti puteve gospodarskoj komori i svim gospodarstvenicima u BiH, što vrijedi i obrnuto, najavivši otvaranje predstavništva Gospodarske komore RH u Sarajevu i 9. travnja otvaranje predstavništva u Mostaru.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić na svečanom predstavljanju linije u Mostaru istaknuo je kako su povratne zrakoplovne karte za letove Zagreb-Mostar od danas dostupne za kupnju na internetskim stranicama ovog avioprijevoznika po promotivnoj cijeni od 89 eura.

Red letenja prilagođen je privatnim i poslovnim potrebama putnika, a posebno transfernim putnicima koji iz Zagreba imaju izvrsne veza za cijeli svijet.

 

 

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo