Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 15:44 |

Manifestacija Isa-beg Ishaković promovira osnivača Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23.februara (FENA) - Manifestacija “Isa-beg Ishaković 2018“ održat će se 2. marta u organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine “Isa-beg Ishaković“ te uz podršku Gradske uprave.

U okviru ovogodišnje manifestacije predstavnici udruženja i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka,  obići će dio vakufa Isa-bega Ishakovića dok će nešto kasnije prisustvovati i promociji zbornika “Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“ nakon čega će u Vijećnici biti upriličen  prijem uz izložbu vakufname i drugih historijskih akata koji svjedoče o osnivanju Sarajeva.

Najavljujući ovogodišnju manifestaciju predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu kulturne baštine “Isa-beg Ishaković“ Elvis Pivić, zahvalio se Gradskoj upravi na podršci i pozvao Sarajlije i Sarajke da budu dio historijske šetnje.

- Izuzetno je značajno što nakon prošlogodišnjeg pokretanja ove manifestacije ove godine nastavljamo naš projekt. Podrška Gradske uprave daje dodatni značaj ovom projektu i mi ćemo siguran sam nastaviti zajedno raditi na promociji lika i djela osnivača grada Sarajeva Isa-bega Ishakovića - istakao je Pivić i dodao da je naslijeđe Isa-bega Ishakovića bitna tema kojoj se treba dati posebna pažnja i u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo.

Simbolična historijska šetnja započet će na Bentbaši, mjestu gdje je napravljen jedan od prvih objekata u Sarajevu, musafirhana s tekijom. Nakon toga učesnici će posjetiti čaršijski trg, a onda se zaputiti ka Kolobara hanu, jednom od najstarijih sarajevskih objekata koji je i do danas sačuvao svoj izvorni oblik. Šetnja će se zvanično završiti posjetom jednoj od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, Carevoj džamiji, gdje se pretpostavlja se nalazi i mezar Isa-bega Ishakovića.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine s primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva Isa-bega Ishakovića. Uz razvijanje osjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića, glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine Bosne i Hercegovine te promoviranje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Ishakovića i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Udruženja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetila dežurne službe, u posljednjim satima 2023. godine

Grad Sarajevo usvojio Prvu rezoluciju

Do kraja januara svakim danom cijena karte za žičaru sa popustom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana