Kultura     | 23.02.2018. 13:57 |

Narodno pozorište Sarajevo - Bogat program u martu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Ljubitelje pozorišne umjetnosti u martu očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo, najavljeno je danas iz tog pozorišta. 

Publika će imati priliku pogledati sjajna dramska, baletna, operna  ostvarenja, i mjuzikle s  repertoara kuće na Obali. Također publika će imati mogućnost pogledati višestruko nagrađivane predstave iz regije.

U Narodnom pozorištu Sarajevo 3. marta  je na programu predstava East West Centra Sarajevo „Ponuda koja se ne odbija“ u režiji Harisa Pašovića i ansambla.

U utorak, 6. marta, na repertoaru je komična opera „Viva la Mamma“,  u režiji Aleksandra Nikolića. Operu će izvesti solisti i hor Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Nenad Tešić.

U srijedu, 7. marta,  u okviru internacionalnog  Festivala Sarajevska zima na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena višestruko nagrađivana koreodrama – balet „ONI“  Đorđa Makarevića koji potpisuje režiju, libreto, koreografiju i izbor muzike.

Gostovanje Narodnog pozorišta Beograd omogućio je Savjet za regionalnu saradnju (RCC) .

U četvrtak, 8. marta, na  velikoj sceni bit će izvedena baletna bajka „Palčica“ u koreografiji i režiji Nermine Damijan,  a u večernjem terminu na maloj sceni „EN FACE“  može se  pogledati drama „Leptir“ Aleksandra Radunovića u režiji Emira Kapetanovića.

Ponedjeljak, 12. marta, rezervisan je za Šekspirovu dramu „Kralj Lear“ u adaptaciji i režiji istaknutog reditelja Dieag de Brea. Predstava je nastala u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, te podršku Ambasade Velike Britanije, koja je ujedno i partner projekta. Predstava je titlovana na engelskom jeziku.

Balet „Alisa u zemlji čuda“ u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića, bit  će izveden u srijedu, 14. marta sa 17. mart 2018. godine sa početkom u 19:30 sati.

Sarajevska publika će imati priliku vidjeti i uživati u trenutno najgledanijem baletu HNK Split  “Derviš i smrt” koreografa Igora Kirova i izvedbi  ansambla Baleta HNK Split.

Ulaznice za tu predstavu bit će u prodaji od 3. marta na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ambasada SAD-a u BiH, Narodno pozorište Sarajevo i Narodno pozorište Republike Srpske najavljuju Večer Broadwaya s Bradleyem Deanom i specijalnim gostima: Divanhanom, Albinom Smajlović i Ivanom Šarićem koji će izvoditi pjesme iz poznatih mjuzikla Hair, Evita, Cats, The Secret Garden i drugih.

Na repertoaru Narodnog pozorišta bit će i predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Šćeri moja“ u adaptaciji i režiji Ane Vukotić.  

Komediju „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama“ autora Almira Imšitevića, rađenu prema motivima drame Juroslava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka, na programu je na Svjetski dan teatra 27. marta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'