Kultura     | 24.02.2018. 09:52 |

Zagreb: Glumac Kurbaša predstavio dvije krunice od međugorskog kamena

FENA Zorana Pavković

ZAGREB, 24. veljače (FENA) - Dramski umjetnik Robert Kurbaša, u suradnji s umjetničkom radionicom "Elkana" i kiparom i zlatarom Feđom Aaronom Bučićem, predstavio je u petak navečer u Zagrebu dvije unikatne molitvene krunice profinjenog umjetničko-sakralnog izražaja.

- Vođen ljubavlju prema Bogu i molitvi za sve ljude, usudio sam se ponuditi krunicu jedinstvenu na hrvatskom tržištu, koju je izradio moj prijatelj, umjetnik Feđa Aaron Bučić - kazao je u izjavi za Fenu Robert Kurbaša.

Radi se o Gospinoj i Isusovoj krunici.

Po riječima Kurbaše, za izradu molitvenih zrnaca Gospine krunice korišten je kamen iz Međugorja i 'lapis lazuli'. Srebrni križ ukrašen je s tri cirkona, a u njegovu se središtu nalazi himalajski safir. Identična krunica je darovana papi Ivanu Pavlu II. za vrijeme njegova prvog posjeta Hrvatskoj u rujnu 1994. godine.

Naveo je kako je Isusova krunica izrađena od maslinovog drva, te da njome dominira također kamen s brda ukazanja u Međugorju, koji jedinstvenom tehnologijom obrade postaje savršena kugla. Križ je također izrađen od srebra s umetnutim cirkonima dok se u njegovu središtu nalazi granat.

Kurbaša ističe kako je za njega krunica poziv na duhovnost. Obilaskom marijanskih svetišta primijetio je, kako kaže, da nema oku ugodnih primjera krunica i da je dugo u sebi nosio ideju kako napraviti nešto posebno.

Svoju ideju je prepoznao u krunici koju je splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić izradio i poklonio Ivanu Pavlu II., a iz te suradnje nastale su dvije krunice Gospina i Isusova.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu