Servisne informacije

Ugaženi snijega ili leda na kolovozu na dionicama u višim planinskim predjelima

Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, pa se za teretna vozila s prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca.

Izdvajaju se putni pravci: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Srbljani-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Otoka, Livno-Šujica-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo,  Konjic-Sarajevo, Sarajevo–Sokolac (Romanija), Foča-Gacko (Čemerno), Trnovo-Foča (Rogoj), Banja Luka-Kneževo-Turbe, te Kotor Varoš-Teslić (Borje). 

Zbog jakog vjetra koji stvara snježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.  

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini upozorava se na mogućnost snježnih lavina. 

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila. 

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. 

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

(FENA) J.Č.