Svijet     | 23.02.2018. 10:23 |

U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja

FENA Internet

BANGKOK, 23. februara (FENA) - Mijanmarska vlada koristi buldožere kako bi doslovno zbrisala s lica zemlje spaljena  sela  u velikoj operaciji za koju grupe za ljudska prava tvrde da ima za cilj uništiti ključne dokaze o masovnim zvjerstvim učinjenim protiv manjinske mijanmarske muslimanske grupe Rohinje. 

Satelitski snimci mijanmarske  države Rakhine, koje za Associated Press u petak objavio DigitalGlobe sa sjedištem u Koloradu, pokazuju da su vlasti u posljednjim sedmicama potpuno sravnile sa zemljom desetke praznih sela i zaseoka - daleko više nego što je ranije javljeno. Sela su bila zapaljena u jeku nasilja u augustu prošle godine, kada je počela brutalna operacija "čišćenja" snaga sigurnosti tokom koje je stotine hiljada Rohinja potražilo utočište u Bangladešu.

Jedna raseljena Rohinja žena, čije je selo bilo među onima koja su poravnata, izjavila je da je nedavno obišla svoj bivši dom u Myin Hlutu i da je bilo šokirana onim što je vidjela. Većina kuća bila je zapaljena u prošloj godini, ali je sada "sve nestalo, čak ni stabla nisu ostala", kazala je žena, po imenu Zubairia, za AP putem telefona.

Zračni snimci sravnjenih sela u sjevernoj državi Rakhine prvi put su objavljeni u javnosti 9. februara, kada je ambasador EU u Mijnmaru,  Kristian Schmidt, postavio fotografije napravljene iz aviona onoga što je opisao kao "golemu površinu poravnatu buldožerima", južno od grada Maungdaw.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Pobunjenička koalicija u Mijanmaru pristala na prekid vatre s vojskom

Požar u izbjegličkom kampu Rohingya, skoro 7.000 ostalo bez smještaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo