Svijet     | 23.02.2018. 09:28 |

OIC poziva međunarodnu zajednicu da prihvati Abbasov mirovni plan

FENA Internet

JEDDAH, 23. februara (FENA) - Organizacija islamske saradnje (OIC) pozdravila je mirovni prijedlog palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji je uputio u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u utorak. 

OIC je potvrdio u saopćenju za javnost potrebu postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira u regiji, posebno kroz dvodržavno rješenje, na osnovi međunarodnih rezolucija i arapske mirovne inicijative.

OIC je pozvao sve zainteresirane zemlje da prihvate prijedlog, posebno o održavanju međunarodne mirovne konferencije uz aktivno učešće međunarodne zajednice i pokretanje multilateralnog političkog procesa unutar konkretnog vremenskog okvira kako bi se razriješila sva pitanja konačnog statusa.

U saopćenju se poziva na priznanje države Palestine kao punopravne članice UN-a u granicama od 4. juna 1867. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

Sekretarijat je potvrdio da su ti prijedlozi u skladu s političkom linijom i pozicijama OIC-a, i ponovio je svoje obavezivanje na podršku naporima međunarodne zajednice u postizanju sveobuhvatnog i trajnog mira u regiji, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'