Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 07:33 |

MVPBiH domaćin međunarodne ministarske konferencije u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin međunarodne ministarske konferencije na temu evropskih integracija BiH i zemalja regiona, koja će biti održana danas u Banjoj Luci.

Konferenciju će otvoriti član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Početak sesije posvećen je ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

U okviru sesije uvodna izlaganja će imati ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar evropskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović i član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda.

Na sesiji će se obratiti prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i  Hercegovine Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić.

Nakon obraćanja planirana je razmjena mišljenja s ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u BiH.

Po završetku sesije, učesnici će dati izjave za medije.

U okviru konferencije održat će se i radni sastanak ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta s prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladenom Bosićem, predsjednikom Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine  Bosne i  Hercegovine Nikolom Lovrinovićem, predsjednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislavom Borenovićem i predsjednikom Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edinom Mušićem, na temu procesa evropskih integracija BiH.

Delegacije BiH i Mađarske, predvođene ministrima Crnatkom i Szijjartom, danas će održati  sastanak, nakon čega će se ministri obratiti medijima.

Takođe je planirano da Crnadak održi sastanak s članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Dan Predom i s ministrom evropskih integracija Republike Srbije Jadrankom Joksimović, sapćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana