Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Sport     | 22.02.2018. 19:19 |

Karadžin: Bila bi šteta da se ugasi jedna lijepa sportska priča

FENA

TUZLA, 22. februara (FENA) - Već treću godinu rukometašice Jedinstva AtlasRelaxa najuspješniji su sportski kolektiv Tuzle i TK, ali unatoč tome, klub muku muči s finansijama i, kako se obično kaže, diše na slamčicu.

O tome je na konferenciji za novinare danas govorio Zvjezdan Karadžin, predsjednik Skupštine tuzlanskog premijerligaša, naglasivši da su u mnogo povoljnijoj situaciji neki drugi klubovi u Tuzli, iako su manje uspješni.

- Ne znam zašto je to tako, ali bi neko morao objasniti. Nije u pitanju kukanje, ali više ne znam šta reći i kako djelovati. Klub ovisi o par ljudi, a igračicama, koje su obavile pripreme s napornim treninzima i odigrale i pobijedile u svim utakmicama, ne možemo isplatiti simbolične naknade na koje smo se obavezali - kaže Karadžin u razgovoru za Fenu, dodavši da imaju problema i sa sponzorima koji su se ugovorima obavezali da će pomoći Jedinstvo AtlasRelax, a trenutno se ne javljaju.

Ilustracije radi, klub će iz gradskog budžeta ove godine dobiti 10.000 maraka, što je petnaest puta manje od, primjerice, košarkaša OKK Slobode, koji se bore za opstanak. Sličnih primjera ima još, pa i toga da jednaka sredstva dobijaju neki klubovi i organizacije koje se na sportskoj mapi države ne primjećuju.

- Svjesni smo da rukomet, barem u BiH, nije visokobudžetni sport. Jedan prosječan trener u nogometu više košta na mjesečnom nivou nego sve plaćene osobe u Jedinstvu AtlasRelaxu. Mi smo se u Challenge cupu ravnopravno nosili s grčkim PAOK-om koji ima četiri puta veći budžet od nas. Naš klub je jedna lijepa sportska priča i zaista bi bila šteta da se, zbog raznih problema u osiguravanju finansija, ugasi nakon toliko godina - naglasio je predsjednik klupske skupštine.

Pozvao je biznismene i cjelokupnu javnost, ali i „gradske oce“ i kantonalne resorne ljude, da pomognu klubu u nastojanju da opstane i održi visok nivo rezultata.

Karadžin podsjeća da je Jedinstvo AtlasRelax apsolutno najuspješniji kolektiv u TK poslije rata, s desetak osvojenih trofeja u prvenstvima i kup takmičenjima.

- Da odemo, primjera radi, na utakmicu u Bihać, treba nam 1.000 maraka. Skoro isto nas košta svaka domaća utakmica. Zahvalni smo na svakoj marki koju dobijemo od Grada ili kantona, kao i rijetkim biznismenima koji žele pomoći, ali sve je to nedovoljno i bojim se da će se ljudi koji vode umoriti i pokleknuti, te na kraju dignuti ruke od svega. Zato tražimo da se Jedinstvo AtlasRelax izjednači u tretmanu s drugim tuzlanskim kolektivima najvišeg ranga takmičenja, jer bi to bilo pošteno i pravedno, a naravno i ispravno sa stanovišta ostvarenih vrhunskih rezultata - zaključio je Karadžin.

Jedinstvo AtlasRelax proglašen je najuspješnijim sportskim kolektivom u 2017. godini u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, ali se to ne vidi u praksi kada se dijele sredstvima iz budžeta namijenjena za sport, rečeno je Feni.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izviđač obranio naslov prvaka BiH u rukometu 

Rukometašice BiH počinju pripreme za susrete protiv Rumunije i Hrvatske

Bašić objavio spisak rukometašica za susrete s Rumunijom i Hrvatskom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!