Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 19:13 |

Asocijacija žena SDA - Zaštita majke i materinstva ključna je obaveza BiH

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Zaštita majke i materinstva ključna je obaveza Bosne i Hercegovine, poručeno je s večerašnje tribine pod nazivom “Natalitet - majka/dijete - budućnost BiH a koju je organizirala Asocijacija žena SDA i Općinski odbor SDA Stari Grad.

Cilj tribine, kako je kazala predsjednica Asocijacija žena SDA Senija Bubić, koja je organizator tribine, je da se skrene pažnja na demografsku kartu stanovništva, te da se ukaže na to da su nova pokoljenja budućnost BiH ali da im bh. društvo, nosioci vlasti, trebaju stvoriti dobre pretpostavke za budućnost.

Predavači na tribini, Semiha Borovac ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sahrudin Sarajčić, predsjedavajući Vijeća za statistiku BiH i dr.Jasmina Tokić-Bišćević, potpredsjednica Glavnog odbora SDA, ukazali su na važnost zaštite majke i materinstva u BiH, te da je neophodno osigurati im neophodne uvjete za život.

Prema statističkim podatcima, od 2007. do 2016. godine, postoji negativan trend nataliteta u BiH. Konstantan je rast broja umrlih, a pad stope nataliteta. Broj živorođenih je 2016. godine bio 30.183, a broj umrlih je 36.271. Broj sklopljenih brakova je bio u blagom porastu, ali je i broj razvedenih brakova bilježio rast.

Istaknuto je da su to indikatori koji utiču na negativne demografske pojave u bh.društvu, te da je nizak natalitet jedan od velikih problema o kome se često govori. Sve manje djece dolazi na svijet, a stanovništvo postaje sve starije.

- Zaštita majke i materinstva je jedna od ključnih obaveza Bosne i Hercegovine kada su u pitanju međunarodni standardi ljudskih prava - kazala je dr. Jasmina Tokić-Bišćević, potpredsjednica Glavnog odbora SDA koja je inicirala razmatranje ovog pitanja.

Ona je navela da još nije riješen status trudnica i porodilja u Bosni i Hercegovini, te da je SDA poznata po tome da baštini tradiciju porodice, majke i djece i to je jedno od pitanja koje se tretira i u Programskoj deklaraciji SDA, a kako je rečeno, bilo bi dobro da se regulira kroz zakonske okvire i da se ne ograniči na nadležnost Kantona, nego da se primijeni princip jednakosti pred zakonom.

Zaključeno je da je potrebno izjednačiti pravo porodilja u Federaciji BiH, osigurati dosljednu provedbu principa jednakosti i harmonizaciju zakona u pogledu prava porodilja i izjednačiti prava zaposlenih porodilja u Federaciji BiH.

Večerašnjoj tribini prisustvovali su i članovi rukovodstva SDA Fadil Novalić, Edin Ramić, Asim Sarajlić, Abdulah Skaka, te članovi asocijacije i organizacije žena SDA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku na Danima mevluda i zikra

Na Danima mevluda i zikra tribina 'Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana