Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 15:56 |

Tražiti rješenja za povratak i opstanak Hrvata u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22.februara (FENA) - Neophodan je zajednički rad svih nadležnih institucija i udruga na povratku Hrvata u Republici Srpskoj - zaključeno je danas na radnom sastanku o temi „Povratak, obnova obiteljskih kuća, infrastrukture i održivi povratak Hrvata u RS-u”, koji je održan u Banjoj Luci.

Organizator ovog skupa je dopredsjednik RS-a Josip Jerković, koji je naglasio da trenutno povratak Hrvata najviše pomažu nadležno entitetsko ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske.

Istaknuo je da je zahtjev za povratak u RS podnijelo oko 5.000 Hrvata te da je neophodno tražiti rješenja za opstanak Hrvata u RS-u, pa i kroz podršku donatora kako bi se obnovilo što više kuća za one koji žele da se vrate.

Skupu su, istakao je Jerković, prisustvovali predstvanici 27 udruga koje rade na obnovi objekata i povrataku izbjeglih i raseljenih, kao i nadležni predstvanici Republike Hrvatske, a najavio i skori sastanak s vjerskim dužnosnicima Katoličke crkve, bez čije podrške, kako je ocijenio, nema povratka.

Predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić je ukazao da je strateški cilj Hrvatske politički stabilna i prosperitetna BiH, koja može biti takva samo ako je istinski država sva tri konstitutivna i jednakopravna naroda.

-Nažalost, pozicija hravtskog naroda, zbog revizije Dejtonskog sporazuma, je narušena početkom ovog stoljeća, nametnutim amandmanima visokog predstvanika na ustav entiteta. Zadaća nas političkih predstvanika Hrvata u BiH i u hravtskom Saboru je, zajedno s Hravtskom, vraćanje na dejtonske pripncipe, koji podrzumijevaju da svaki od konstitutivnih naroda bude u mogućnosti da izabere svoje legitimne predstvanike u ustavom predviđene institucije vlasti, prvenstveno kada je u pitanju član Predsjedništva BiH, Dom naroda FBiH te Vijeće naroda RS-a - istakao je Ljubić.

Dodao je i da Republika Hrvatska radi na političkoj i privrednoj podršci ostanku Hrvata u BiH te očekuje od vlasti RS-a da s legitinim predstavnicima Hrvata u vlasti tog entiteta djeluju na podršci održivom povratku.

-Samo ravnopravan položaj tri naroda u svakom dijelu BiH jamči prosperitetnu budućnost u EU - istakao je Ljubić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je rekao da je dosad uloženo više od 80 miliona KM u povratak Hrvata u BiH.

-Hrvatska je obnovila 2.800 kuća na prostoru cijele BiH. A osim obnove, finansiramo i ostanak, kroz porodična gazdinstva - rekao je Mažar istučući da je u decembru 2017. za RS finansirano 17 ovih projekata, u vrijednosti 400.000 KM.

Mažar je najavio i da će za povratnike u RS-u biti isporučen građevinski materijal.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Perkušić je istakla da je od 2008. kroz projekte i programe za Hrvate u BiH upućeno oko 330 miliona kuna. Navela je projekte stipendiranja studenata, njih 400 na godišnjem nivou.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana