Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 22.02.2018. 15:44 |

Sud u Njemačkoj odlučuje o zabrani korištenja dizelskih vozila

FENA

LEIPZIG, 22. februara (FENA) - Njemački sud treba da odluči o tome da li veliki gradovi mogu zabraniti korištenje starijih dizelskih vozila koje zagađuju zrak, prenosi Reuters. Odluka bi mogla pogoditi skoro 15 miliona vozila na najvećem tržištu automobilima u Evropi te primorati proizvođače da plate skupe modifikacije.

Nakon što je u SAD otkriveno kako je VW lažirao testove dizelskih motora i izgubio veliki spor u Njemačkoj su pojačane kritike i pozivi na zabranu dizelskih vozila. Iako i druge zemlje razmatraju slične mjere, zabrana dizelskih motora u „mjestu rođenja“ moderne automobilske industrije bi bio žestok udarac, pa čak i vladi Angele Merkel.

Lokalni sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu su ranije donijele zabranu dizela koji nemaju najnovije standarde zaštite od zagađenja, ali se država žalila i slučaj je završio na federalnom sudu. Prema posljednjim informacijama moguće da sud danas ne donese konačnu odluku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta