Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 16:16 |

Otvoreni centri za mentalno zdravlje u Žepču i Orašju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Rekonstruirani Centar za mentalno zdravlje u Žepču i novoizgrađeni Centar za mentalno zdravlje u Orašju otvoreni su danas, a događaju su prisustvovali predstavnici federalne i kantonalne vlasti te lokalne zajednice.

Rekonstrukcija, odnosno izgradnja i opremanje centara realizirana je u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Rekonstrukcijom centara značajno je unaprijeđeno radno okruženje, kako za profesionalce, tako i za korisnike usluga u mentalnom zdravlju.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je na otvaranju da su posebna vrijednost tih centara njihovi uposlenici, zdravstveni profesionalci koji su educirani da pružaju usluge poput okupacione terapije i koordinirane brige.

- Educirano osoblje je i važnije od ovih moderno rekonstruiranih i opremljenih centara, jer mi ne govorimo samo o liječenju, nego o kontinuitetu brige i oporavku - kazao je Čerkez.

Menadžerica programa i savjetnica za razvojnu politiku u Ambasadi Švicarske u BiH Maja Zarić istakla je da je Švicarska Vlada sa 82.000 KM podržala poboljšanje uvjeta za rad u Centru za mentalno zdravlje Žepče, dok je za otvaranje centra u Orašju investirano 254.000 KM.

- Oba centra su uključena i u edukacije koje smo organizirali u okviru našeg „Projekta mentalnog zdravlja“ za timove 72 centra za mentalno zdravlje širom zemlje. Zahvaljujući toj podršci centri danas pružaju kvalitetnije usluge zaštite i promocije mentalnog zdravlja i rade na smanjenju diskriminacije i stigme prema osobama s mentalnim problemima, a njihovi klijenti se dobro oporavljaju. Uvjerena sam da će podrška koja je pružena domovima zdravlja Žepče i Orašje doprinijeti kvalitetu usluga koje pružaju svojim pacijentima - kazala je Zarić.

- Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić naglasila je da je od početka provedbe Projekta u 2010. godini, u BiH ukupno rekonstruirano i opremljeno 59 centara za mentalno zdravlje, od čega 28 na području Federacije BiH - saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Šantić: Zaštita oboljelih od rijetkih bolesti važna oblast zdravstvene zaštite, traži dodatnu pažnju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!