Ekonomija     | 22.02.2018. 15:38 |

Šarović: Vlasti RS-a nisu ponudile nikakvo rješenje za problem izvoza jabuka

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je izjavio da nije čuo nijedno rješenje za aktuelni problem koji imamo u vezi izvoza jabuka u Rusiju.

- Prošao je mjesec dana od kada je uvedena zabrana, a nisam čuo od nadležnih iz Republike Srpske nijednu osudu postupanja nekih kompanija koje se bave zloupotrebom i prevarama izvozeći tuđe jabuke i prodavajući ih kao bosanskohercegovačke. Čuo sam samo žalopojke predsjednika RS-a i premijera da navodno poljske jabuke ne valjaju, da su lošeg kvaliteta i da Savjet ministara treba da zabrani uvoz jabuka iz Poljske – izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

Podsjetio je da Savjet ministara BiH i Ministarstvo, na čijem je  čelu, po pitanju uvoza, izvoza i kontrole nemaju nikakve nadležnosti. Svaki kilogram jabuka koji se uveze iz Poljske, po njegovim riječima, kontroliše entitetski fitosanitarni inspektor  i svu količinu jabuka koje se izvoze u Rusku Federaciju kontrolišu inspektori iz entiteta.

 - Upravo je SNSD 2008. godine prihvatio i potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je dozvoljen neograničen uvoz voća i povrća iz EU, a sada bi da ja stavim rampu na granici i zabranim uvoz jabuka iz EU, odnosno Poljske. Sve informacije i spinovanja po ovom pitanju su potpuno netačne i zamajavanje javnosti kako bi se stvarni problem prebacio na neku drugu stranu. Kompanija za koju se sumnja da se bavila ovim prevarama je iz RS – rekao je Šarović.

Poručio je da ukoliko prijedlog odluke koju je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dobar i ako se smatra da se zadire u nečije nadležnosti da nadležni iz RS trebaju ponuditi drugo rješenje.

Ovim prilikom, pozvao je nadležne da se pokrenu zajedničke aktivnosti, jer je riječ o zajedničkom problemu kako bi se našlo rješenje.

- Priča o navodnom prenosu nadležnosti je jeftin štos koji se na ovaj način želi prodati javnosti. Otkuda poziv da pooštravanje kontrole prilikom izvoza u Rusku Federaciju nazovemo prenosom nadležnosti. Ništa drugo ne tražimo nego da zajednički djelujemo i pooštrimo kontrole kako bi prevaranti imali manje mogućnosti da se bave ovim poslom. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa stoji na raspolaganju da zajednički tražimo rješenje – kazao je Šarović komentirajući aktuelnu situaciju oko izvoza jabuka.  

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija novo izvozno tržište za jabuke iz BiH

SDPBiH osuđuje necivilizacijsko ponašanje Dodika prema novinarima

Šarović: Šansa za promjenu izbornog zakonodavstva najavljuje se bar i 'na mala vrata'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana