Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 15:01 |

Vijeće ministara BiH - Zaštititi prijevoznike iz BiH u međunarodnom prometu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Protokolu iz 1978. godine uz Konvenciju o ugovoru o međunarodnom prijevozu robe cestom (CMR), zaključenu u Ženevi 1956. godine.  

Pristupanje ovoj konvenciji, koje je inicirala i Vanjskotrgovinska komora BiH, osigurat će pravnu sigurnost prijevoznika iz BiH koji obavljaju međunarodni prijevoz tereta u cestovnom saobraćaju.

Protokolom je definiran način obračuna naknade za potpun ili djelomičan gubitak robe, odnosno utvrđena je gornja granica naknade po kilogramu bruto težine. Naknada se obračunava po vrijednosti robe u vrijeme i u mjestu u kojem je primljena za prijevoz.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će ovaj prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika instrumenta ratifikacije predložen je ministar vanjskih poslova.               

 

UIO BiH ĆE S ODUZETIM MOTORNIM VOZILIMA POSTUPATI U SKLADU S VAŽEĆIM PROPISIMA 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH će problem motornih vozila koja su pravosnažnom sudskom odlukom oduzeta, odnosno koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i kojih su se vlasnici odrekli u korist države, a koja ne ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet rješavati u skladu s važećim propisima.

Riječ je o propisima koji uređuju način postupanja s oduzetom carinskom robom koja ne ispunjava uvjete za stavljanje u slobodan promet, o čemu će dostaviti izvještaj Vijeću ministara BiH.

Prema Informaciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH, radi se o više od 2.000 vozila ranije oduzetih pravosnažnom sudskom odlukom, a koja su u vrijeme oduzimanja bila starija od sedam, odnosno 10 godina. Ova vozila ne ispunjavaju uvjete za registraciju i prodaju te se dugo nalaze u skladišnom prostoru za koji se po osnovu zakupa godišnje izdvaja 48.000,00 KM.  

NASTAVAK RAZGOVORA O RASPODJELI DIPLOMATSKO-KONZULARNE  IMOVINE BIVŠE SFRJ

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužilo je ovlaštenog predstavnika BiH u Zajedničkom komitetu za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ da nastave započete aktivnosti na realizaciji obaveza iz ovog aneksa i zaključaka sa prvog dijela 19. sastanka Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koji je održan u Beogradu u decembru prošle godine.

U Informaciji Ministarstva vanjskih poslova istaknuto je da je zajednička prodaja imovine u New Yorku, Bonu, Bernu i Tokiju, koju je Komitet pokrenuo u proteklom periodu, imala visok prioritet u agendi razgovora zbog brojnih aktivnosti koje treba provesti u cilju što skorije realizacije prodaje i raspodjele dobijenih sredstava.

Na sastanku je, između ostalog, podržan rad Ekspertne grupe za raspodjelu umjetničkih djela. Razmijenjena su i mišljenja o trenutnom stanju u pogledu raspodjele imovine u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi te je zaključeno da se razgovori u vezi sa ovom imovinom nastave, nakon što se prikupe dodatne informacije. 

Zbog obimnosti dnevnog reda i složenosti tema o kojima se raspravljalo, 19. sastanak  će biti nastavljen, kako je planirano, u martu 2018. godine u Beogradu.

PROJEKT UPRAVLJANJA SLIVOM RIJEKE DRINE JAČA SARADNJU BiH, SRBIJE I CRNE GORE

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će najmanje jednom godišnje informirati Vijeće ministara BiH o realizaciji i toku provođenja Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu, kojim se jača saradnja BiH, Crne Gore i Srbije.

U martu prošle godine počela je realizacija ovog projekta koji bi trebao biti završen 2020. godine, a doprinijet će podizanju životnog standarda stanovništva u slivu rijeke Drine uspostavom održivih rješenja koja će provoditi efikasne institucije. Investicije će se realizirati putem programa malih grantova i pilot-projekata uz učešće hidrometeoroloških zavoda, agencija za vode, općina i lokalnih zajednica, odnosno ugroženih zajednica koje su pogođene poplavama i sušama.

Projekt vrijedan 8,4 miliona američkih dolara finansiran je u jednakim omjerima iz Specijalnog fonda za klimatske promjene i Globalnog fonda za zaštitu životne sredine.  Sredstva su raspoređena proporcionalno teritoriji sliva Drine, i to Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Za Bosnu i Hercegovinu namijenjeno je 3.375.270,00 američkih dolara, a sredstva su raspoređena Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH.

ZAVRŠENE PLANIRANE AKTIVNOSTI PROJEKTA ZA OTPADNE VODE U SARAJEVU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o Projektu za otpadne vode u Sarajevu IBRD-78420-BA, koji je završen 31. maja 2017. godine.

Iznos kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj je 23,6 miliona eura, a krajnji korisnik je KJKP ,,Vodovod i kanalizacija" Sarajevo (ViK). Povučeno je 20.639.574,17 eura ili 87,46 posto ukupnih kreditnih sredstava. Projekt je finansiran i domaćom kontribucijom Kantona Sarajevo koji je izdvojio 1.810.500,00 KM, dok je oko 12,3 miliona eura granta osigurano iz IPA sredstava.

Sve planirane aktivnosti po Projektu uspješno su realizirane, a potpisano je ukupno 50 ugovora. Pozitivni su i svi izvještaji finansijske revizije u periodu od 2010. do 2016. godine i dostavljeni su Svjetskoj banci i Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Cilj Projekta je da unaprijedi uvjete života stanovništva koje pokriva ViK, i u zajednicama nizvodno niz rijeku Miljacku i Bosnu, što podrazumijeva unapređivanje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo, kvalitetan tretman i prečišćavanje otpadnih voda i smanjivanje zagađenosti rijeka.

BiH ODGOVORILA NA  UPITNIK LANZAROTE KOMITETA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Kompilirane odgovore Bosne i Hercegovine na Tematski upitnik za drugi krug monitoringa o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe koji su olakšani upotrebom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, koje će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti Lanzarote komitetu.

Na ovaj način Bosna i Hercergovina ispunjava svoju međunarodnu obavezu proisteklu iz Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe.

Pitanja iz upitnika Lanzarote komiteta prethodno su bila dostavljena na odgovaranje nadležnim institucijama svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Ombudsmenu za ljudska prava BiH, međunarodnim i nevladinim organizacijama, kao i univerzitetima u našoj zemlji. Pristigli odgovori dobili su saglasnost vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH.

Radi se o odgovorima na pitanja u vezi s prevencijom seksualnog nasilja i zloupotrebe djece putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija, zaštite djece te međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

GLASANJE DRŽAVLJANA ITALIJE U BiH

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike ltalije na teritoriji Bosne i Hercegovine, povodom održavanja parlamentarnih  izbora u Republici Italiji, 4. marta 2018. godine.

Glasanje se odvija putem pošte, a krajnji rok za prijem glasačkih listića italijanskih državljana koji glasaju u BiH je 1. mart 2018. godine. Glasačke listiće zaprima Konzularni ured Ambasade Republike Italije u BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo