Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 14:18 |

Podžić posjetio Operativno - komunikacioni centar 112

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić danas je posjetio Operativno –komunikacioni centar (OKC) 112 koji funkcioniše u sastavu Sektora za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima Sektora za zaštitu i spasavanje i OKC-a. Predsjedavajući Podžić upoznat je o stanju u toj oblasti, posebno mjerama koje se preduzimaju za smanjenje rizika od katastrofa i prirodnih nepogoda u BiH, saopćeno je iz parlamenta BiH.

Ukazano je i na važnost uvođenja jedinstvenog broja 112 za BiH, koji će u slučaju nesreća omogućiti bržu i efikasniju reakciju hitnih službi i pružanje pomoći unesrećenima.

Također, prezentovani su dosadašnji rezultati Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s unapređenjem sistema zaštite i spasavanja, kao i u vezi sa nabavkom opreme za nadležne službe.

Naglašeno je da je, nakon poplava 2014. godine, u BiH značajno poboljšan sistem zaštite i spasavanja u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Poboljšana je saradnja između nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, formirane su i opremljene po dvije specijalističke jedinice i timovi za spasavanje na vodi i pod vodom, za djelovanje u slučaju hemijskih incidenata, spasavanje iz ruševina, te jedan tim za potragu i spasavanje.

Izvršeno je i mapiranje rizika od poplava u značajnom broju opština i gradova, a izrađeni su i novi planovi djelovanja u slučaju nesreća u preko 30 opština i gradova, te poboljšan sistem ranog upozoravanja.

Ocijenjeno je da je civilna NATO vježba „BiH 2017“, koja je po broju učesnika i obimu aktivnosti do sada najveća vježba u zemlji, uspješno pripremljena i izvedena.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Travnik: Podžić općini na privremeno korištenje predao sportske terene u krugu vojarne (VIDEO)

Travnik: Podžić općini na privremeno korištenje predao sportske terene u krugu vojarne

Podžić sudjelovao na sastanku ministara Kontakt skupine za odbranu Ukrajine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'