Servisne informacije

U višim predjelima BiH saobraća se sporije

Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Zbog ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu, sporije se saobraća u višim predjelima Bosne i Hercegovine. Izdvajaju se putevi: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Srbljani-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Otoka, Bosanski Petrovac-Drvar, Prijedor-Banja Luka-Bosanska Gradiška, Sarajevo-Rogatica, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Kupres i Banja Luka-Turbe. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se korištenje lanaca. 

Zbog jakog vjetra koji stvara snježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje. Jak vjetar povremeno formira snježne nanose i na putevima na širem području Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa. 

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini upozorava se na mogućnost snježnih lavina.

Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je mjestimična poledica. U južnim krajevima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Skreće se pažnja na učestale odrone, te preporučuje opreznija vožnja.  Apeluj se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Vozači se pozivaju da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom. 

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmijenjen je režim saobraćanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) D.V.