Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 14:04 |

Porodilištu Opće bolnice dodijeljena akreditacija za kvalitet

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dobilo je danas akreditaciju za kvalitet "Bolnica - Prijatelj beba", a radi se o fokusiranoj akreditaciji s procentom ispunjenih akreditacijskih standarda za bolnice prijatelje beba u iznosu od 98 posto.

Akreditacija za kvalitet dodjeljuje se, između ostalog, zbog promoviranja dojenja, ali i uloženog napora na unaprjeđenju kvalitete zdravstvenih usluga koje pružaju pacijentima.      

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić ponosan je na tu ustanovu i njene djelatnike, a istaknuo je i podršku Skupštine Kantona Sarajevo, premijera Elmedina Konakovića i resornog kantonalnog ministarstva što je imaju u radu.

Danas je obećao da će i dalje vrijedno raditi u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i tako opravdati sav novac koji je za njih izdvojen iz kantonalnog budžeta.

Resorna ministrica u Vladi KS Zilha Ademaj smatra da je akreditacija priznanje Općoj bolnici ali i obaveza i garancija u kvalitetu rada. Ona kaže da je ta akreditacija zapravo početak na putu onoga što je ta bolnica zacrtala kao krajnji cilj, a to je da sva njena odjeljenja budu akreditirana.

- Ova bolnica je na putu da dostigne i veći nivo u sistemu zdravstvene zaštite, a to je put ka uspostavljanju kantonalne bolnice - naglasila je.    

Kantonalni premijer Elmedin Konaković istaknuo je opredjeljenje ovog saziva Vlade KS prema cjelokupnom zdravstvenom sistemu kao i opravdanost svih investicija uloženih u taj sistem, posebno u Opću bolnicu.

Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) Ahmed Novo uručio je danas zvanično direktoru Zlatku Kraviću akreditaciju, certifikat o akreditraciji, te naljepnice kao prepoznatljiv znak za pacijente korisnike usluga da Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo ispunjava zahtjeve i standarde. On kaže da je to zdravstvena ustanova koja se intenzivno i kvalitetno priprema za punu akreditaciju.

Inicijativa "Bolnica-Prijatelj beba" započela je prije 20 godina, a AKAZ je 2013. izradio standarde i preuzeo te aktivnosti. Godine 2000. Opća bolnica dobila je prvi certifikat "Bolnica - Prijatelj djece", a menadžment i ostali djelatnici od tad svesrdno podržavaju taj projekt.   

Današnja svečanost u Općoj bolnici bila je prilika i za druženje beba  koja su rođena u toj bolnici, ali i njihovih majki, kao i predstavnika Udruženja za unaprjeđenje dojenja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Općoj bolnici Sarajevo od sutra privremena obustava posjeta

Gavrankapetanović: Opća bolnica ima tim na koji mogu biti ponosni i ovaj grad i ova zemlja

U Općoj bolnici u Sarajevu uspješno urađena operacija skolioze kod djevojčice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo