Kultura     | 22.02.2018. 13:32 |

Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju obilježava 30 godina

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 22. februara  (FENA) – Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) je osnovan 1988. godine i vodeća je naučnoistraživačka institucija u Bosni i Hercegovini (BiH) u oblasti genetičkog inženjerstva i biotehnologije, kao i molekularnih tehnologija baziranih na DNK i proteinskim osnovama.

Ove godine ta  naučna institucija prigodnim programima u februaru obilježit će 30 godina postojanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj danas je na pres-konferenciji istakao je da je INGEB  bitan element u naučno nastavnoj djelatnosti kao nastavno–naučna baza usvajanja praktičnih vještina  koje budući naučnici stiču u njegovim laboratorijama.

Značaj Instituta rektor Škrijelj  vidi i u tome da je  otvorio mnoga vrata  u BiH za nauku u oblasti molekularnih i genetičkih istraživanja.

Svoju naučnu djelatnost u oblastima  biljne, animalne i humane molekularne genetike Institut  je, smatra Škrijelj, podigao visoko na ljestvici tako da taj institut svrstavaju među najprestižnije institucije tog tipa.

Direktor Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Naris Pojskić  istakao je da se u proteklih 30 godina Institut pozicionirao kao jedan od ključnih naučnih subjekata u BiH u svojoj oblasti.

Vizija i misija INGEB-a, kako ističe PoJskić, su usvajati i razvijati savremene molekularne tehnologije kroz razvojne  i naučno istraživačke projekte.

Također, kako je naveo direktor Instituta,  svoje znanje zaposleni toj naučnoj jedinici stavljaju u službu zajednice.

Tako su naučnici iz Instituta uključeni u DNK identifikaciju  nestalih osoba, a svoje usluge također, između ostalih, pružaju Agenciji za sigurnost hrane BiH,  Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, Agenciji za halal cetrifikat  i drugima koji imaju potrebu  za njihovim uslugama.

Pojskić ističe da u Institutu mogu izvršiti identifikaciju DNK iz uzoraka starih 700 godina. Naveo je primjer koji se desio u vrijeme poplava u BiH kada je u jednom mjestu groblje  potpuno poplavljeno, te je trebalo uraditi identifikaciju, u čemu je između ostalih učestvovao i INGEB.

Na međunarodnom planu, uime države Bosne i Hercegovine, INGEB je afilijacijski član Internacionalnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (International Centre for Genetic Engineeing and Biotechnology, ICGEB) sa sjedištem u Trstu, Italija.

- Naš institut ima i perspektivu, a i puno je stvari koje je uradio u ovih 30 godina - rekao je Pojskić.

Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 30 godina rada Kasim Bajrović  istakao je značaj učešća Instituta u nastavnom procesu na Univerzitetu te doprinos pri  donošenja zakona o npr. sigurnosti hrane.

Od 26. do 28. februara INBEG će svojih 30 godina obilježiti i javnim predavanjem bivšeg zaposlenika Zorana Galića sa Univerziteta UNCLA (SAD), a bit će promovirana izdanja Instituta  te upriličena akademija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Potpisan novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo