Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 12:25 |

Sveučilište u Mostar započinje reformu nastavnog procesa

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 22. veljače (FENA) - Senat Sveučilišta u Mostaru prvi put u svojoj povijesti održao je tematsku sjednicu posvećenu nastavi i nastavnim procesima.

Uoči početka sjednice, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić rekao je kako se radi o strateškoj sjednici kojom se otvaraju reformski procesi unutar nastavnog procesa kako bi se nastava i nastavni proces na mostarskom sveučilištu približili europskim standardima.

- Na Sveučilištu u Mostaru odvijat će se nastava u integriranom smislu, a to znači da ćemo primjenjivati ista pravila, procedure i sve što je vezano za nastavu. Današnjim danom započinje reforma tog segmenta rada i proces približavanja Sveučilišta europskim standardima - kazao je rektor Tomić.

Istaknuo je kako će aktivnu ulogu u reformi nastavnog procesa imati i studenti.

- Kako bi se pripremili za europske standarde, danas ćemo analizirati sve preporuke koje su nam došle od institucionalne akreditacije koje je provela Agencija za visoko obrazovanje i kvalitetu BiH, kao i sve prijedloge koje je uputila Međunarodna akreditacijska skupina koja je posjetila i izvršila reakreditaciju Sveučilišta - kazao je Tomić.

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Vesna Kazazić kazala je da će se raspravljati o pet tematskih cjelina koje čine nastavni proces, a sve s ciljem podizanja kvalitete nastave i obrazovanja stručnjaka s prepoznatim profilima koje zahtjeva tržište rada.

- Prva tematska cjelina o kojoj će se raspravljati su nastavnici u znanstveno nastavnim i umjetničko-nastavnim zvanjima. U okviru tog segmenta govorit će se o pedagoškim kompetencijama, o potrebi da se Sveučilište kadrovski jača te da prima mlade asistente - kazala je Kazazić.

Dodala je kako je drugi važan segment kvaliteta nastava, a u tom smislu, kako je rekla, ima puno prijedloga koji će ići u pravcu uvođenja novih studija koji su potrebni na tržištu rada.

- Radit će se i inovirati novi nastavni programi, umrežavat će se doktorski studiji s doktorskim studijima inozemnih sveučilišta, stvarat ćemo uvijete za organiziranje studija na engleskom jeziku - naglasila je.

Kazazić je rekla kako je treći segment nastavni proces u užem smislu, četvrti segment je infrastruktura, a posljednji segment su pravni akti.

- Raspravljat ćemo o nastavnim planovima i programima, o inovacijama tih programa sukladno novim tehnologijama na tržištima rada, zatim o nastavnim metodama te o opremljenosti učionica i laboratorija na Sveučilištu - zaključila je Kazazić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Svečana sjednica Senata: Sveučilište u Mostaru je most koji povezuje dvije države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo