Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 10:48 |

Debevec: Reforma pravosuđa nam je potrebna, ali nije izgledna

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 22. veljače (FENA) - Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kazao je u razgovoru za bh. izdanje Večernjeg lista kako je zadovoljan urađenim u prvoj godini svog mandata.

- Prošla je godina dana od stupanja na funkciju predsjednika Suda i mogu reći da sam bez zadrške zadovoljan procesima koje smo okončali i koji su u tijeku. Dosad sam već periodično navodio primjere onog što je urađeno, to je poznato javnosti. Naravno da za krupne promjene treba više vremena i neumorno radimo da to i ostvarimo. Moram podcrtati da je za krupne promjene potrebna sinergija ključnih aktera - kazao je Debevec.

Govoreći o kritikama na rad Suda BiH, kazao je kako je osobno otvoren za svaku konstruktivnu kritiku koja ima za cilj dobronamjeran i korektan pristup rješavanju problema, ali ne želi komentirati "svjesno bacanje ljage na Sud i suce zbog osobnog nezadovoljstva ishodom nekog predmeta".

Na pitanje o izjavama pojedinaca da se protiv njih vodi "politički montiran proces", Debevec je odgovorio kako se po optužnicama koje Sud zaprimi postupa "zakonito, pošteno i blagovremeno, a sudačke odluke detaljno su obrazložene u skladu s najvišim standardima zaštite procesnih prava svih učesnika".

Predsjednik Suda BiH navodi kako se prema službenim informacijama kojima on raspolaže Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH nije žalilo na rad sudaca Suda BiH, niti se ijedan sudac požalio da trpi pritiske.

- Ima tih momenata kad neki mediju prozivaju suce zbog ovog ili onog, ali kod nas je medijska sloboda shvaćena u najširem smislu tako da je teško u našem stupnju političkog razvitka očekivati da takvih stvari nema. Da li se koji sudac samostalno obraćao VSTV-u, također mi nije poznato - ustvrdio je Debevec.

Upozorio je na problem nepoštivanja sudskih odluka koji je itekako izražen u BiH.

- Vladavina prava je mrtvo slovo na papiru ako se ne provode odluke sudova. Ne može se izmjeriti količina štete koju država trpi na međunarodnom planu kad jedan, a kod nas nije samo jedan, političar jasno kaže da je presuda politička, da neće provesti odluku ili slično - istaknuo je.

Govoreći o reformi pravosudnog sustava u BiH kazao je kako je ona nužna, ali nije izgledna zbog političke situacije u zemlji. Podsjetio je da se Europska unija povukla iz Strukturnog dijaloga o reformi pravosuđa, tako da on praktički više ne postoji.

- Stupio sam na funkciju predsjednika Suda BiH kad je ta priča bila na izdisaju, a ono što je ranije bilo znam kao i svaki sudac Suda BiH, odnosno građanin iz sredstava informiranja. Bio je to opsežan projekt, sudovi, tužiteljstva, policija, kompletan sustav. Mislim da je šteta što dugogodišnji napori nisu našli svoje praktično ishodište. Reanimirati to, mislim da nema dovoljno jake baze. Volio bih da griješim... Ali, da će u pravosuđu morati biti urađeno dosta toga prije pristupanja EU, itekako hoće - kazao je Debevec.

U skladu s tim, nerealno je očekivati formiranje vrhovnog suda BiH.

- O vrhovnom sudu pri ovakvom stanju stvari u državi ne možemo ni sanjati. Da je ovako malom prostoru neophodno uvezivanje četiri pravosudna podsistema u jedan jedinstven pravosudni sistem, kao pravnik i sudac stava sam da je potrebno. Ponavljam, to nije izgledno - zaključio je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana