Magazin     | 22.02.2018. 07:56 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. veljače (FENA) -

- 1396. U Povelji iz dubrovačkog arhiva zabilježeno prvo pisano spominjanje Jajca. Na današnji datum proslavlja se Dan Općine Jajce.

- 1483. Tiskana prva hrvatska knjiga - "Misal po zakonu rimskog dvora". Misal je tiskan na hrvatskom jeziku i glagoljici i time postao prvi misal u svijetu koji nije tiskan na latiničnom pismu. Značaj misala nadilazi Hrvatsku time što je to prva knjiga uopće tiskana u slavenskom svijetu.

- 1512. Umro Amerigo Vespucci, slavni talijanski moreplovac po kojemu je Amerika dobila ime.

- 1632. Objavljena Galilejeva knjiga 'Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta', u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav.

- 1732. Rođen George Washington, američki političar i prvi predsjednik SAD-a, poznat i kao "otac nacije".

- 1788. Rođen Arthur Schopenhauer, njemački filozof, autor djela 'Svijet kao volja i predodžba', smatra se utemeljiteljem metafizičkog pesimizma. U umjetnosti vidi jedini spas od bezrazložnog svijeta.

- 1819. Sporazumom Adams-Onis Španjolska je SAD-u prodala teritorij današnje savezne države Floride za pet milijuna dolara.

- 1857- Rođen Heinrich Rudolf Hertz, njemački fizičar koji je prvi eksperimentalno dokazao postojanje elektromagnetskih valova i prema kojemu ime nosi jedinica frekvencije.

- 1900. Rođen Luis Bunuel, španjolski filmski redatelj, koji je nadrealističkim filmovima 'Andaluzijski pas', 'Zlatno doba' i dokumentarcem 'Zemlja bez kruha' izazvao žučne polemike, a posljednji je bio i zabranjen.

- 1913. Rođen Ranko Marinković, hrvatski književnik i akademik. Poznata su mu djela 'Albatros', 'Oko Božje', 'Ruke', 'Poniženje Sokrata' i druga.

- 1935. Rođen Danilo Kiš, srpski književnik. Pisao je pripovijetke, romane, drame, pjesme, eseje i polemičke rasprave, a prevodio je s ruskog, mađarskog, francuskog i engleskog. Najviša čitateljska priznanja dobio je za roman 'Bašta, pepeo'.

- 1949. Rođen Niki Lauda, austrijski vozač Formule 1 i trostruki svjetski prvak.

- 1980. Umro Oskar Kokoschka, austrijski slikar, grafičar i pisac, češkog podrijetla. Najpoznatiji je po svojim intenzivnim ekspresionističkim portretima i krajobrazima.

- 1987. Umro Andy Warhol, američki slikar, dizajner i filmski stvaratelj. U prvoj polovici 60-ih godina postao je vodeća ličnost pop arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture.

- 1997. Objavljeno 'rođenje' ovce Dolly, prvog sisavca koji je uspješno kloniran iz odrasle somatske stanice. Klonirana je na Institutu Roslin u Midlothianu u Škotskoj. Uginula je u dobi od šest godina, a njeni preparirani ostaci izloženi su u Škotskom Nacionalnom muzeju u Edinburghu.

- 2006. Dogodila se najveća pljačka u povijesti Velike Britanije. Pljačka skladišta Kent Securitas odigrala se u ranim satima pri čemu je ukradeno 92.5 milijuna dolara.

- 2011. Umro Ivan Picelj, hrvatski slikar, dizajner, grafičar, graditelj objekata i aktivni kulturni djelatnik.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'