Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 21.02.2018. 15:44 |

Flessenkemper: Narednih nekoliko mjeseci su velika šansa za regiju

FENA Internet

BERLIN, 21. februara (FENA) - Nova njemačka vlada će biti predana evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, izjavio je Tobias Flessenkemper, diretor za Balkan u „Centre International de Formation Européenne“ (CIFE) iz Nice i član Savjetodavne grupe Balkan u Evropi „BiEPAG“ u intervjuu za internet stranicu European Western Balkan. Govoreći o odnosu nove velike koalicije u Berlinu, on je rekao da će za Njemačku suština evropski integracija biti važnija od brzine.

- Pravac će za Balkan ostatit isti, a evropska perspektiva će ostati. Ali spremnost Njemačke da podstakne neke procese će biti drukčija, jer već pet mjeseci nema nove vlade, a važni događaji nam predstoje, kao što je prezentiranje izvještaja EK o napretki država te samit u Sofiji - rekao je Flessenkemper.

Prema njegovim riječima, Njemačka vjerovatno neće igrati ulogu kakvu je imala u ranom Berlinskom procesu, jer je prioritet konsolidacija Unije i odgovor na prijedloge koje je dao predsjednik Francuske Emanuel Macron. Bit će, kako je rekao zanimljivo vidjeti ko će se još osim Njemačke aktivirati.

- Ali, agenda za države Balkana ostaje ista. Ako države riješe svoje sporove to će biti dodatni korak naprijed - istaknuo je.

Kako je naveo, dobro je da Bugarska kao predsjedavajuća Vijeća EU pokazuje volju da pokrene proce proširenja.

- Samit u Sofiji bi mogao biti jedna od prekretnica. Narednih nekoliko mjeseci je prilika za cijelu regiju - istaknuo je.

Flessenkemper navodi se prva faza Berlinskog procesa privodi kraju, a da će samit u Londonu imati poseban utjecaj na budućnost procesa, posebno ako samit u Sofiji postavi jasnu orjentaciju prema proširenju Unije.

- Tek trebamo vidjeti kakva će biti pozicija britanske vlade. Ali, vrlo je indikativno da se samit u Londonu dešava samo dan uoči 11. jula kada se obilježava dan sjećanja na Srebrenicu. Berlinski proces će nakon Londoa biti drukčiji i više okrenut proširenju, što je jako dobro - dodao je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana