Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 15:55 |

Inzko s državnim sekretarom Finske Peterom Stenlundom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je primio finsku delegaciju na čelu s državnim sekretarom Peterom Stenlundom, koju je informirao o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

- Mora se i dalje održavati fokus na programima pristupa u EU i NATO i u tu svrhu se reforme moraju ubrzati. Ja sam čvrsto uvjeren da članstvo Bosne i Hercegovine u EU nema alternativu. U tom pogledu, pozdravljam novu strategiju EU za zapadni Balkan, kojom je ponovo potvrđena privrženost Evropske unije ovom regionu i BiH - naveo je Inzko.

Visoki predstavnik je također ukratko predočio i izazove koji stoje pred BiH. On je, između ostalog, naglasio i potrebu da se postigne sporazum o izbornoj reformi, koja je potrebna za nesmetano provođenje izbora u 2018. godini i nesmetanu primjenu izbornih rezultata.

- Međunarodna zajednica ima jedinstven stav da akteri u BiH treba da odustanu od maksimalističkih stavova i da se u dobroj vjeri angažiraju na pronalasku kompromisnog rješenja. OHR je spreman pružiti pomoć i nudi svoju tehničku i pravnu ekspertizu kao podršku posredničkim naporima koje predvode EU i SAD - poručio je.

Inzko je također naglasio da je vladavina prava još jedno ključno pitanje gdje BiH treba da načini napredak. Uz borbu protiv korupcije, to je od suštinskog značaja za političku stabilnost i ekonomski razvoj koji su BiH krajnje potrebni.

- OHR i šira međunarodna zajednica i dalje ostaju privrženi Bosni i Hercegovini i nastavit će pružati podršku stabilnosti i demokratskom napretku na njenom evroatlantskom putu - rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'