Servisne informacije | Saopćenje

Upozorenje vozačima na poledicu i ugaženi snijeg na kolovozu

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Na dionicama u višim predjelima i u centralnim i zapadnim krajevima na kolovozu mjestimično ima ugaženog snijega, a izdvajaju se putevi: Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Trnovo-Foča, Tomislavgrad-Prisika, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Kupres i Banja Luka-Turbe. 

Jak vjetar povremeno formira snježne nanose na putevima na širem području Posušja, Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa, kao i na regionalnom putu Mihalji-Blidinje. 

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozorava se na mogućnost snježnih lavina. 

Na ostalim putevima u BiH saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a upozorava na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima na mostovima i prilazima tunelima. Skreće se pažnja i na učestale odrone, te apeluje na vozače da voze opreznije.  Napominje se da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. 

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Vozači se pozivaju da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom. 

Zbog aktiviranih klizišta izmijenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. 

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar saobraća se jednom trakom, a razlog je urušavanje potpornog zida. 

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) D.V.