Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 12:33 |

Crnadak apelovao na premijerku RS-a da prestane s gnjevom i uvredama (VIDEO)

FENA

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak apelovao je danas na predsjednicu Vlade Republike Srpske (RS) Željku Cvijanović da prestane sa "agresijom, gnjevom, mržnjom i uvredama u svojim nastupima u javnosti", istakavši da su on i Cvijanović na odgovornim funkcijama te da u skladu s tim trebaju biti odgovorni prema javnosti.

Pozvao je Cvijanović na vođenje odgovorne političke borbe, kazavši da ono što će se desiti u oktobru jesu "samo još jedni izbori, a ne borba na život i smrt".

Crnadak je reagirao na izjave premijerke RS-a u vezi s ambasadom BiH u Kanadi, kada je kazala, između ostalog, da je u ovoj ambasadi brat šefa kabineta ministra Crnatka zaposlen kao konzularni radnik te da je za ambasadora postavljen sin poslanika Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH Nenada Lalića.

- Ona je očigledno izabrala da se bavi ambasadom u Kanadi iz razloga s kojim javnost još nije upoznata, a radi se o tome da je internoj reviziji Ministarstva nedavno podnesena prijava protiv savjetnika u kabinetu Cvijanović. Ta osoba je donedavno bila ambasador BiH u Kanadi i sve donedavno se služila službenim e-mailom te ambasade. Prijava protiv te osobe je u proceduri - izjavio je Crnadak novinarima u Sarajevu.

Izrazio je zaprepaštenje činjenicom da premijerka RS-a "stavlja imenovanje ambasadora na njegov i račun Ministarstva".

- Cvijanović je ipak bila kandidat za člana Predsjedništva BiH i mislio sam da joj je poznato da je to nadležnost Predsjedništva. Ministarstvo vanjskih poslova i ministar nemaju nikakve veze s imenovanjem ambasadora i naš prvi kontakt s novoimenovanim ambasadorima je onda kada nas Predsjedništvo obavijesti o tome ko je imenovan - pojasnio je. 

Komentirajući izjavu premijerke RS-a da je brat šefa kabineta ministra Crnatka zaposlen u Ambasadi BiH u Kanadi, kazao je da se radi o osobi koja je u MVP-u zaposlena već 12 godina.

Između ostalog, ministar je kazao da posjeduje "jedan dobar, poprilično kvalitetan spisak" u vezi s ljudima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata te da će rado prihvatiti nastavak razgovora o nepotizmu.

Za tvrdnje Cvijanović da ministar vanjskih poslova radi protiv interesa Republike Srpske, Crnadak je rekao da će u vezi s tim uskoro organizirati posebnu pres-konferenciju u Banjoj Luci.

Naglasio da je, prije njegovog dolaska u MVP BiH, procenat zaposlenih Srba koji tu rade bio drastično manji. Također, tvrdi Crnadak, bio je manji i broj šefovskih mjesta na kojima su bili Srbi, kao i manji broj pripadnika srpskog naroda u diplomatsko-konzularnoj mreži te manji broj unapređenja.

- Toliko o tome ko i koliko vodi računa o interesima RS-a u sistemu vanjskih poslova - zaključio je Crnadak.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1480

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LHFoquFVkScGMXWEuV8wn6DfR5JKxTJ9?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Cvijanović-Lajčak: Intenzivirati politički dijalog u cilju daljeg napretka BiH ka EU

Cvijanović i Selimović razgovarale o unapređenju finansijskog tržišta i izazovima bankarskog sektora

Predsjedništvo BiH - Bajramska čestitka Željke Cvijanović

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana