Ekonomija     | 21.02.2018. 12:04 |

Korištenje prava intelektualnog vlasništva povećava konkurentnost na tržištu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Korištenjem prednosti koje pruža pravo intelektualnog vlasništva bh. kompanije mogu povećati svoju konkurentnost na domaćem, ali i na stranim tržištima, istaknuto je danas u Sarajevu  na seminaru o temi "Zaštita prava intelektualnog vlasništva u skladu s EU standardima kao element i preduslov poticajnog poslovnog okruženja". 

Predavač , profesorica prava intelektualnog vlasništva na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu lza Razija Mešević izjavila je da su svi propisi iz oblasti zaštite prava intelektualnog vlasništva u BiH na državnom nivou i da su u velikoj mjeri u usklađeni s pravnim okvirom koji u toj oblasti postoji u EU. 

- Privrednici kojima je namijenjen današnji seminar ne djeluju samo na bh. tražitu, već i na susjednim i regionalnim tržištima i kroz intelektualno vlasništvo mogu povaćati svoju konkurentnost - pojasnila je Mešević.

Dodala je da prava intelektualnog vlasništva predstavljaju dodatnu vrijednost uz proizvode i usluge koje kompanije nude. 

- Ukoliko robu ili uslugu obilježite žigom ili robnom markom time oni postižu novi nivo prepoznatljivosti među potrošačima i kompaniji daju mogućnost da se bolje izdvoji od konkurenata na tržištu - navela je Mešević.

Precizirala je da pod intelektualno vlasništvo ne spada samo autorsko pravo, već i žigovi ili robne/uslužne marke, patenti, industrijski dizajn, oznake geografskog porijekla i slično. 

Seminar je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s Pravnim fakultetom Univeziteta u Sarajevu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'