Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 12:40 |

Upravni odbor Udruženja BH novinari osuđuje fizički napad na Nedžada Latića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad na Nedžada Latića, publicistu i urednika portala The Bosnia Times iz Sarajeva. 

Napad se desio u utorak poslijpodne ispred zgrade u kojoj živi Latić, nedugo poslije izlaska iz džamije u kojoj je obavljao molitvu.

Upravni odbor Udruge/udruženja BH novinari u saopćenju  navodi da nanošenje tjelesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju  brutalni napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, te grubi pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktulenim događajima u Sarajevu, uključujući i ponašanja pojednih pripadnika vehabijskog pokreta.  

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, te poduzimanje zakonom propisanih mjera na brz i efikasan način, „koji će pokazati kako policijske strukture i pravosudne institucije odgovorno i blagovremeno postupaju u slučajevima napada na novinare i ugrožanjavanja njihove sigurnosti“.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da je ovo drugi napad u mjesecu februaru, koji se desio neposredno nakon obavljanja privatnog  vjerskog obreda u nekoj od sarajevskih džamija i dovodi se u vezi sa novinarskim radom.  

U saopćenju se navodi i da je slobodni novinar Faruk Vele Liniji za pomoć novinarima prijavio verbalne napade i prijetnje putem jednog broja portala, koji su uslijedili odmah poslije molitve u Carevoj džamiji u Sarajevu i govora imama u kojem je poručio kako “pojedinim novinarima za života treba klanjati dženazu”. 

- Upravni odbor BH novinara ne dovodi u vezu napade na novinare Nedžada Latića i Faruka Velu i ugrožavanje njihove sigurnosti sa djelovanjem Islamske zejednice  u BiH,  ali očekuju od ove vjerske institucije javnu osudu spomenutog govora u Carevoj džamiji, kao i proaktivnije djelovanje  Islamske zajednice i svih drugih vjerskih zajednica i crkava u  BiH, na sprečavanju govora i ponašanja vjernika koji mogu, na direktan ili indirektan način, dovesti u pitanje  slobodu medija i sigurnost novinara - navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

BH novinari: Sramotni i neprihvatljivi verbalni napadi Dodika na novinare N1 televizije

BH novinari: Policija mora hitno istražiti napad na Mirzu Derviševića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana