Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 11:43 |

Potpisan Sporazum o saradnji BiH i Regionalnog ureda WHO za Evropu

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Zsuzsanna Jakab potpisali su dvogodišnji Sporazum o saradnji za period 2018-2019.godina.

Sporazum je nastavak prethodnog sporazuma koji se odnosio na period 2016-2017.godina i dalje odražava viziju Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Bolje zdravlje za Evropu, kao i koncepte, principe i vrijednosti koji podupiru razvoj Evropske politike  za zdravlje – Zdravlje 2020.

- Ovaj dvogodišnji Sporazum obuhvatit će oblast antimikrobne rezistencije, nasilje i povrede, ishranu, reproduktivno zdravlje, zdravlje majki, novorođenčadi, djece i adolescenata, zdravlje i okoliš, zdravstvene sisteme, upravljanje rizikom od infekcija i pripravnost za hitne zdravstvene situacije i Međunarodne zdravstvene propise - rekao je Osmanović.

Politika Zdravlje 2020 će u Bosni i Hercegovini biti realizirana kroz razvoj novih i poboljšanje postojećih javnozdravstvenih planskih dokumenata i fokusiranje na kontrolu opterećenja nezaraznim oboljenjima. Ovaj okvir će u potpunosti odražavati vrijednosti, principe, ciljeve i prioritetna područja za provođenje aktivnosti politike Zdravlje 2020, kao i Evropski akcioni plan za jačanje javnozdravstvenih kapaciteta i usluga.

Dvogodišnji sporazum o saradnji za period 2016-2017.godina potpisan je u Podgorici gdje je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvovao u radu Konferencije ministara zdravlja zemalja jugoistočne Evrope na temu imunizacije.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, s ciljem da se sagleda učinjeni progres u oblasti imunizacije u Evropi i analiziraju izazovi i problemi sa kojima se suočava svaka od zemalja kada je u pitanju podizanje i održavanje stepena vakcinacije na željenom nivou, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom