Servisne informacije | Saopćenje

Sporiji saobraćaj zbog snijega, oprez zbog odrona

Ilustracija

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Zbog  zasnježenog kolovoza sporije se saobraća u višim predjelima centralne i zapadne Bosne. 

Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Trnovo-Foča, Tomislavgrad-Prisika, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Kupres. 

Zbog intenzivnih padavina i jakog vjetra koji stvara snježne nanose, na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje. 

Jak vjetar mjestimično formira snježne nanose i na putnim pravcima na području Livna, Posušja,Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa. 

Na magistralnom putu Srbljani-Bosanska Krupa upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina. 

Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Ekipe putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni. Vozači se upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.   

Apeluje se na maksimalno opreznu vožnju i podsjeća da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.  

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. 

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. 

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) J.Č.