Svijet     | 21.02.2018. 11:21 |

Moskva tvrdi da će biti "veoma teško" poboljšati odnose s Washingtonom

FENA Internet

MOSKVA, 21. februara (FENA) -  Moskva je saopćila u srijedu da će biti "veoma teško" poboljšati američko-ruske odnose, koji su pali na najniže nivoe od Hladnog rata, a nakon američkih optužbi za rusko miješanje u predsjedničke izbore te ulogu SAD-a u krizama u Siriji i Ukrajini.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergei Rjabkov optužio je SAD da se miješaju u ruska unutrašnja pitanja uoči predsjedničkih izbora u narednom mjesecu, nakon što je Washington optužio 13 Rusa zbog navodnih tajnih napora u uticanju na američke izbore u 2016.

- Paradoksalno, Amerikanci poduzimaju mjere ka uplitanju u naše unutrašnje stvari i podižu napetosti u bilateralnim odnosima uoči naših predsjedničkih izbora - izjavio je Rjabkov za novinsku agenciju Interfax.

- Uprkos tome oni nastavljaju - bez ikakve osnove ili dokaza - da nas optužuju za miješanje u njihov izborni proces - kazao je.

- Naravno da mi u Moskvi žalimo zbog svega toga - izjavio je on o eventualnim sankcijama protiv 13 Rusa koji su optuženi prošle sedmice u okviru američke savezne istrage.

- Bit će veoma teško pomjeriti međusobne odnose sa sadašnjeg stanja - ocijenio je Rjabkov, prenosi AFP.

Nekoliko američkih kongresnih komisija i specijalni savezni tužilac Robert Mueller istražuju navode o ruskom uplitanju u izbore iz 2016. i o ruskoj tajnoj saradnji s predizbornom kampanjom aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Moskva već dugo vremena negira bilo kakvu ulogu u američkim izborima.

Hladnoratovski suparnici sukobljeni su oko kriza u Ukrajini, Siriji i Iranu, dok su prošle godine jedni drugima protjerali diplomate.

Nakon ruske aneksije Krimskog poluotoka u 2014. i rata između Kijeva i proruskih pobunjenika, SAD su uvele čak i strože sankcije Moskvi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu