Svijet     | 21.02.2018. 09:33 |

Trump i Neto usaglasili se da "rasterete" bilateralne odnose SAD-a i Meksika

FENA Internet

MEXICO CITY, 21. februara (FENA) - Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i njegov  američki kolega Donald Trump usaglasili su se u telefonskom razgovoru u utorak da "rasterete" bilateralne odnose na poljima sigurnosti, trgovine i migracije.

Ured  Pene Nieta navodi u saopćenju da su se dvojica čelnika usaglasila da učine "koordinirani napor sa svojim timovima" na tim poljima.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prije nekoliko dana da će se dvojica predsjednika uskoro sastati, nakon što je 14. februara meksički ministar vanjskih poslova posjetio Bijelu kuću.

Ukoliko se sastanak održi, to bi bio prvi susret dvojice čelnika otkako je Trump postao predsjednik. Ranije planirani samit je otkazan nakon što su obje strane saopćile da se nisu stekli uslovi za njegovo održavanje.

Trump je zadržao tvrdi stav prema gradnji zida duž granice s Meksikom, za koji je najavio da će ga platiti meksička strana. 

Meksiko, SAD i Kanada su od augusta prošle godine u  pregovorima o moderniziranju Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA), nakon što je Trump zaprijetio da će Sjedinjene Države izaći iz tog sporazuma.

Sedmi krug pregovora održat će se u Mexico Cityju od 26. februara do 3. marta, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo