Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 21:08 |

Poslanici BiH podržali da se uvede jedinstven broj za hitne slučajeve 112

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom čitanju usvojili su dopune Zakona o komunikacijama koje predviđaju uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne slučajeve na cijeloj teritoriji BiH

Poslanici su odbili danas dati novi rok nadležnoj komisiji za dostavlјanje izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka.

Nije bilo entitetske većine na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama koje su predložili poslanici Aleksandra Pandurević (SDS), Borjana Krišto (HDZ) i Mirsad Isaković (SBB).

U prvom čitanju podržane su izmjene Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH koje je predložio Vijeće ministara BiH, a prihvaćeno je i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije za izmjene Zakona o državnoj službi u bh. institucijama te se zakon smatra odbijenim.

Usvojeni su izvještaji Ureda za reviziju za deset bh. institucija koje su dobile mišljenje s rezervom kao i nekoliko zaključaka kojima bi se trebao unaprijediti sistem poslovanja državnih institucija.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Prihvaćen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2017. godinu te je primljen k znaju Plan rada Odbora za ovu godinu, a za parlamentarnog vojnog povjerenika BiH poslanici su imenovali novog starog povjerenika Boška Šiljegovića.

Poslanici su večeras podržati poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića (SDP) kojom se pozivaju nadležni organi Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona kantona te Kantona 10 da u roku od 30 dana izmijene ustave s ciljem osiguranja ravnopravnosti Srba, kao i da se precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika te latinice i ćirilice.

Prihvaćena je poslanička inicijativa Nezavisnog bloka koja se odnosi na maloprodajnu maržu distributera nafte i naftnih derivata.

Poslanici su dali suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji predviđa zaduženje od 56,6 miliona eura.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto najavila je da će 28. februara biti održana posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH s jednom tačkom dnevnom reda "Obraćanje predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera članovima PSBiH", dodajući da je naredna sjednica Predstavničkog doma planirana za 7. marta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu